Головна / Відкриті уроки / Хімія / Урок «Білки: склад, будова, властивості».

Урок «Білки: склад, будова, властивості».

Тема уроку: «Білки: склад, будова, властивості».

Мета уроку: Ознайомити учнів із будовою, складом білків. Ознайомити учнів із властивостями білків

та якісними реакціями на білки.

Тип уроку: комбінований урок засвоєння нових знань.

Обладнання: Схема «структура білків».

План уроку:

І. Організація класу

ІІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Вивчення нового матеріалу:

  1. Будова і склад білків
  2. Властивості: гідроліз, денатурація, кольрові реакції
  3. Біологічна роль амінокислот та білків

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

V. Підбиття підсумків уроку

VI. Домашнє завдання

Хід уроку

І. Організація класу

ІІ. Актуалізація опорних знань

Евристична бесіда:

  1. До якого типу сполук належать амінокислоти?

Нітрогеновмісні органічні сполуки

  1. То що таке амінокислота?

Це складна органічна сполука до складу молекули якої входить аміногрупа та карбоксильна група.

  1. Які властивості проявляють амінокислоти? Чому? До якого класу сполук їх відносять?

Амінокислоти проявляють амфотерні властивості, тому їх відносять до амфотерних сполук. Аміногрупа – основні властивості

Карбоксильна – кислотні властивості

Амінокислоти проявляють такі самі властивості як і карбонові кислоти, а також взаємодіють з кислотами, лугами та між собою.(Учні записують на дошці)

  1. Яка амінокислота є найпростішим представником амінокислот?

Амінооцтова кислота або її інша назва гліцин.(Учні роблять запис на дошці молекулярної, структурної та електронної формули сполуки)

  1. Як називається зв’язок, який утворюється в результать реакції амінокислот між собою?

Пептидний або амідний (Учень записує на дошці взаємодію амінооцтової кислоти з амінооцтовою кислотою і коментує принци утворення пептидного зв’язку)

ІІІ. Вивчення нового матеріалу:

  1. Будова і склад білків.

Молекули білків утворюються у клітині організму з α-амінокислот (20 амінокислот. Їх ще називають золотими). Вісім із амінокислот (триптофан, лейцин, ізолейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, треоніт, валін) належать до незамінних – їх людина одержує з їжею, тому що організмом вони не синтезуються.

Білки- це складні високомолекулярні природні сполуки, побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних у певній послідовності пептидним зв’язком.

Білки можна розглядати як поліпептиди (дипептиди, трипептиди, …), тому що їх молекулярна маса більша за 10000.

За хімічним складом білки поділяють на:

–          Прості (протеїни) – гідролізуються до амінокислот

–          Складні (протеїди) – при гідролізі утворюють крім амінокислот речовини небілкової природи (вуглеводи,фосфатну кислоту, нуклеїнові кислоти)

 

Білки мають історичні назви. Наприклад, білок складу (С738Н1166О208S2Fe)4 – гемоглобін.

 

Структура білка (Схема «Структура білків»)

–          Первинна;

–          Вторинна;

–          Третинна;

–          Четвертинна.

Первинна  – хімічна структура білка, тобто послідовність чергування амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу даного білка.

Вторинна – форма поліпептидного ланцюга в просторі. Вона може бути ниткоподібною,  спіралеподібною та ін. форми.

Третинна – реальна тривимірна конфігурація, утворена складанням вторинних структур (одна глобула).

Третинну структуру можна уявити собі як спіраль, яка згорнута , у свою чергу спіраллю!!!

Четвертинна – поєднання в просторі кількох макромолекул (кілька глобул).

Глобулярні білки – білки, які мають форму клубка.

 

  1. Хімічні властивості білків

1)      Гідроліз білків

При нагріванні з розчинами кислот чи лугів або під впливом ферментів

Білок + пН2О → суміш α-амінокислот

2)      Денатурація – руйнування вторинної і третинної структури білка під дією нагрівання, радіації, сильних кислот, лугів, сильного струшування.

Пригадайте приготування яєчні, смаження риби, м яса. Це приклади денатурації.

3)      Кольорові реакції на білок:

Біуретова реакція

Готуємо осад Купрум (ІІ) гідроксид: до розчину Калій гідроксиду додаємо кілька крапель розчину купрум (ІІ) сульфату

КОН + СuSO4Cu(OH)2 + K2SO4

синій осад

До розчину білка додаємо кілька крапель купрум (ІІ) гідроксиду і спостерігаємо характерне фіолетове забарвлення.

Ксантопротеїнова реакція

Внаслідок дії на білок концентрованої нітратної кислоти виникає жовте забарвлення, яке при додаванні лугу змінюється на оранжеве. Ця реація доводить що білок містить у своєму складі бензольне кільце.

  1. Біологічна роль амінокислот та білків
    1. Амінокислоти – це будівельний матеріал для білків.
    2. Знання властивостей білків допомагає зберегти життя людям: у разі отруєння солями важких металів вживають молоко, білки якого зв’язують ці сполуки.
    3. Білки їжі не засвоюються організмом, спочатку вони розщеплюються до амінокислот, а потім амінокислоти всмоктуються в кров, а вже з нею переносяться до клітин, де організм синтезує білки.
    4. Організм людини не здатний синтезувати амінокислоти тому для поповнення їх запасу потрібно вживати білкову їжу.

Можемо зробити висновок, що життя напевно не було б можливим без білків.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Виконання вправ із друкованого зошита

V. Підбиття підсумків уроку та виставлення оцінок.

 

VI. Домашнє завдання

§24 вправи в кінці параграфа.

FREEhost.com.ua - качественный хостинг и регистрация доменов во всех зонах

Про admin

admin

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Перегляньте також

Урок – дослідження «Вуглеводи»

Мета: • навчальна: систематизувати знан­ня про моно-, ди- і полісахариди, закріпити знання ...