Головна / Відкриті уроки / Битва під Крутами – символ нескореного духу нашої нації

Битва під Крутами – символ нескореного духу нашої нації

DSC_0279Є в українській історії події, які стали знаковими, символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що вона хоче бути господарем у своїй хаті. Так здекларував IV універсал Центральної Ради, проголошений 22 січня 1918 року. У ньому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу».
Події 29 січня 1918 року, які живуть в душі українців, і сьогодні ятрять його серце.

Перші згадки і справжня, реальна оцінка захисників Крут відбулася вже після набуття Україною незалежності.  Не можна викреслити з пам’яті людської той великий та безсмертний подвиг юних студентів, які захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

Проти 300 українських юнкерів, студентів та гімназистів виступало понад 4 тис. червоних  радянських вояків на чолі з Михайлом  Муравйовим.   Крути – це великий перелом на межі двох століть. Щоб наша держава жила, багатьом  її  патріотам  прийшлося пожертвувати своїм життям.  І надто  вражає, коли на таку абсолютну самопожертву йдуть  молоді люди, які тільки почали здійснювати свій життєвий шлях. Бій під Крутами став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

29 січня 2019 року в Федорівському центрі професійної освіти була проведена година пам’яті, яка допомогла  здобувачам освіти зрозуміти, що невелика у масштабах світової історії битва під Крутами, яку навряд чи можна назвати зразком військового мистецтва, стала символом нескореного духу нашої нації.  Присутні ознайомилися з історичними фотодокументами. Наприкінці заходу діти та педагогічний колектив переглянули документальний кінофільм «Листи без конверта» та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Викладач історії    Горовий О.В.

Про user

user

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

FB_IMG_1708032672165

Ми випускники Федорівського центру ПО

Захист дипломної роботи – це, мабуть, самий хвилюючий і відповідальний момент за ...