Головна / Новини / День Соборності України

День Соборності України

edina_ukrayinaБувають дати в історії будь-якої країни, значення яких усвідомлюються з плином часу. Такою подією в нашій історії є, безперечно, проголошення Злуки УНР та ЗУНР.

22 січня 1919 року. У м. Києві Об’єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Разом з ухваленням Універсалу про злуку УНР і ЗУНР Трудовий конгрес задекларував, що об’єднана УНР “не має й думки забрати під свою власть чужі землі”. Державний кордон Української Народної Республіки на день Злуки 22 січня 1919 був значно довший від сучасного. Кордон тодішньої України відображений на карті “Соборна Україна”, яка вийшла друком у Львові за ініціативи благодійного фонду “Україна – Русь”.

Таким чином, після довгих століть неволі українці вперше здобули свою державність. І хоч на початку ХХ століття Україна як незалежна держава проіснувала зовсім недовго, проте ця подія надихала українців на боротьбу з тоталітарним Радянським союзом. І як тільки диктаторська репресивна машина ослабла, українці знову об’єдналися наприкінці ХХ століття у живий ланцюг від Києва до Львова, що засвідчило незнищенне прагнення українців до незалежності.

656526985Протягом десятиліть ця подія замовчувалася радянським союзом, бо вона не вписувалася в міф про те, що українці – це штучна нація, а українські землі зібрали більшовики. Проголошення Злуки УНР і ЗУНР руйнує і сучасну російську пропаганду, бо виявляється, що українці утворили свою державу ще у 1919 році, а СРСР виявляється загарбником, який напав на суверенну державу.

Сьогодні учні ДНЗ «Чубарівський ЦЕНТР ПТО» згадали цю історичну подію, поговорили про її значення для сучасності, переглянули документальну хронічку того часу. Також ми дійшли висновку, що століття роздробленості України зробило нас різними, але саме ця різниця між нами і робить нас особливими. Тільки в єдності та взаємоповазі наша сила.

                                                                             Павелко В.Ю., викладач

Про user

user

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

5817727518845-1

«Вони помирали, щоб жила Україна…»

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, ...