Головна / Новини / Відкриття пам’ятної дошки Нестору Махну

Відкриття пам’ятної дошки Нестору Махну

DSC_0119

20 травня у Федорівському центрі професійної освіти відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки на історичній будівлі нашого центру, в якій зараз знаходяться майстерні та спортивний зал, а майже сто років відбулася визначна історична подія для нашого краю.

6 грудня 1920 року у приміщенні на той час школи ім. М. Корфа відбулися збори роз’єднаних груп махновської армії РПАУ. Кримська група Каретника, майже розбита військами Фрунзе, і без очільника, який потрапив у полон, поверталася із Криму. Назустріч їй вирушили загони махновців на підкріплення, проте побачивши стан кримського загону, було вирішено відступити і поновити сили бійців, вирішено було рухатися до с.Федорівка.

У той же час інша група РПАУ під керівництвом Махна зазнала невдачі під час чергової спроби захоплення м.Гуляй-Поле, тому змушена відступити до с. Федорівка, щоб дочекатися підкріплення і взяти столицю Махновської республіки.

Після об’єднання двох частин армії в с. Федорівка відбулося засідання РПАУ, на якому було вирішено відмовитися від взяття Гуляй-Поля і вирушити на м.Бердянськ. Так, 6 грудня 1920 року у с. Федорівка розпочалася Азовська операція махновців.

Лише через 100 років ми дізналися про цю історичну подію, яка сталася у нашому навчальному закладі. Сталося це завдяки дослідникам діяльності Н.Махна, історику В. Чоп та краєзнавцю І. Кушніренко, які роблять велику справу, повертаючи нам нашу історію, що роками приховувалась і перекручувалася радянськими пропагандистами.

DSC_0103На урочистому відкритті дошки були і самі дослідники діяльності Н.Махна, і представники культури Пологівського та Гуляйпільського районів, директори краєзнавчих музеїв обох районів та заступник голови Пологівської РДА Півень І.

Право відкрити дошку було надано Зубченку О., заступнику директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА, директору Федорівського центру професійної освіти Зелєнцову А., здобувачу освіти Федорівського центру професійної освіти Прудивусу В.

Виносимо подяку всім причетним до цієї справи за відновлення та повернення нам власної історії. Адже проходячи щодня повз будівлю нашого навчального корпусу, ми навіть уявити не могли, які події тут вирували у роки Української революції 1917-1921.

                                                                  Кугаєнко Р.В.,

                                                                  заступник директора з НВР

Про user

user

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

5817727518845-1

«Вони помирали, щоб жила Україна…»

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, ...