Сервірування стола – це підготовка його до обслуговування, тобто вірне розміщення в певному порядку всіх необхідних для цієї мети предметів (посуду , приборів, столової білизни та інше ). Сервіровка стола повинна відповідати наступним вимогам(запис в зошити):
– відповідати виду обсуговування
– сніданок, обід, вечеря;
– відповідати меню закусок , страві напоїв які подаються;
– бути естетичною
– співпадати з формою стола, кольором скатертини і серветок (з формою їх складання)і з загальним інтер’єром залу;
– відображати національну особливість і тематичну направленість підприємства,залу та ін.;
– всі предмети сервіровки розкладати у відповідності з правилами.
Красивий стильний посуд, прибори, столова білизна високої якості прикрашають стіл і весь зал, створюють святковість,затишок і в певній мірі збуджують апет.
Загальні правила сервірування стола:
Стіл сервірують в такій послідовності (робота з таблицею):
1. Накривання стола скатертиною
2. Сервірування тарілками
3.Сервірування приборами
4. Сервірування склянним, кришталевим посудом
5. Розклад серветок
6. Розміщення приборів для спецій,вази з квітами