Головна / Виховна робота / Абетка ідентичності

Абетка ідентичності

Screenshot 2023-10-27 121219

27 жовтня 2023 року в День української писемності та мови   у Федорівському центрі професійної освіти відбувся захід «Абетка української ідентичності».

Screenshot 2023-10-27 202031Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови. Нестор Літописець  є послідовником   абетки Кирила та Мефодія.

Screenshot 2023-10-26 213256Щороку в цей день стартує конкурс ім. Петра Яцика, у якому беруть участь знавці української мови з 20 країн світу,  загальна кількість яких складає приблизно 5 млн. чоловік. Також цього дня відбувається мовний флешмоб – написання Радіодиктанту національної єдності – який об’єднує усіх українців у світі. Цьогоріч відповідно до Указу №455/2023 Президента України Володимира Зеленського    дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня у зв’язку з рішенням ПЦУ та УГКЦ перейти на новий церковний календар.

Screenshot 2023-10-27 202313Здобувачки та здобувачі освіти з’ясували що ідентичність — це відповідь на питання «хто я», поміркували, які складові саме національної ідентичності, що робить нас українцями, погодилися з думкою, що воля — одна з найважливіших цінностей українців. Тепер ми про себе, як українців, як людей приналежних до мужньої героїчної нації, заявляємо на повний голос. Ми маємо самобутні традиції, культуру, мову. Учасники заходу  складали пазл «Твоя мова», розгадували вікторину та кросворд, спільно працювали на онлайн-дошці, ознайомилися з інтерактивним проєктом «Шрифтова абетка української ідентичності».

Screenshot 2023-10-28 104453Абетка – це фундамент будь-якої мови, а мова –важлива складова ідентичності людини. Команда українського інституту Projector створила проєкт «Шрифтова абетка української ідентичності». У ньому за допомогою шрифтової дизайнерки Катерини Королевцевої зібрали аж 33 шрифти українських дизайнерів — адже саме 33 літери містить наша українська абетка. Тож учні  спробували створити свою абетку національної ідентичності, яка містить поняття: армія, батьківщина, боротьба, відданість, віра, громада, держава, єдність, мова, нація, незалежність, честь  та інші. Дійшли висновку: українська – це мова перемоги і треба докласти зусиль, щоб вона не тільки зберігалася, але й  розвивалася. Учімо й розвиваймо мову!

                                                                                                                             Наталія ОСТАПЧУК, викладачка  Федорівського ЦПО

Screenshot 2023-10-27 215223

Про user

user

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

2189161954665

Тарас Шевченко: руйнуємо стереотипи

До 210-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка в Федорівському центрі професійної ...