Головна / Виховна робота / Провісник епох, геній слова і мови

Провісник епох, геній слова і мови

Він був сином мужика – і став володарем у царстві духа.

Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури.

Іван Франко

онлайн-дошка Тарас 9 березня 1814 року народився символ України, поет, живописець Тарас Шевченко. У Федорівському центрі професійної освіти  відбулася відеоконференція «Провісник епох, геній слова і мови».Слова Тарас-пророка не втрачають актуальності навіть через 200 років. І кожен українець мусить знати, ким був насправді наш  художник слова і пензля.

 Screenshot_20230310-102411_ZoomЗдобувачі і здобувачки освіти центру  переглянули експериментальний відеоарт українського художника, педагога, члена національної спілки художників України Олега Шупляка;  спільно працювали на онлайн-дошці, створивши асоціативний кущ «Тарас Шевченко»; висловилися щодо руйнування стереотипів сприйняття образу Кобзаря як неосвіченого кріпака, дідугана у кудлатій шапці та кожусі, який нав’язувала радянська пропаганда;  підкреслили, що насправді він був академіком, викладачем  живопису в Київському університеті, успішним і затребуваним художником, у якого мали за честь замовляти портрети відомі діячі культури, представники найвищої знаті, вільно володів чотирма іноземними мовами, був  «зіркою» культурного товариства Петербурга та Києва, елегантно, зі смаком одягався, але ніколи не соромився свого походження. Також вихованці цитували слова Т. Шевченка, які надихають та  допомагають боротися за Україну.

гіфТворчість великого Кобзаря настільки різноманітна, що по ній можна навіть передбачити майбутнє. Що й зробили учні, використавши гіф із сайту ТСН.

Кобзар був і досі є символом опору російській експансії, боротьби українського народу за свободу та незалежність на своїй українській землі. Нині в його рядках знаходимо силу, віру й наснагу. Ми чітко слідуємо Тарасовій настанові: «Борітеся – поборете». І не збираємося здаватися.

                                                                                                                             Наталія Остапчук, викладачка

української мови та літератури

Про user

user

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

2189161954665

Тарас Шевченко: руйнуємо стереотипи

До 210-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка в Федорівському центрі професійної ...