Тістомісильні машини, їх будова.
Сучасний ринок пропонує дуже широкий асортимент хлібобулочних виробів. На перше місце виходить такий показник, як якість продукції, що пропонується. Лише завдяки покращенню підготовки тіста можна досягти покращення якості готових виробів. Для замішування тіста використовують тістомісильні машини та міксера.
Тістомісильні машини – один з видів устаткування, який використовують на хлібопекарських підприємствах або у сфері громадського харчування для замісу тіста різноманітних сортів: дріжджових, житніх, здобних.
Вони підвищують якість виробів в той же час понижуючи їх черствіння. Тістоміси бувають спіральні, зі стаціонарною діжею, з підкатною діжею, ті, що самі перекидаються, горизонтальні, планетарні та інші.
Розглянемо будову тістоміса на прикладі машини тістомісильної «Прима 300» . Будова її дуже проста. Вони складаються з:
Призначена для великих підприємств громадського харчування, міні-пекарень.
Будова машини має систему блокувань для виключення аварійних ситуацій, дві швидкості, які автоматично перемикаються за допомогою таймера після закінчення часу замішування на кожній швидкості, діжу об’ємом 300 л з можливістю реверсивного обертання. Діжа закривається непрозорою кришкою і має віконце для завантажування сипких і рідких компонентів, оглядове скло для спостереження за процесом замішування. Діжа встановлена на візок, має гідравлічний привід піднімання траверси та фіксації діжі, опорні ролики для запобігання зміщенню діжі під час замішування.
Конструкція сучасних машин тістомісилок враховує особливості структури різних тістових мас, що значно підвищує якість замісу, зрештою і якість готових виробів. Місильний орган машини тістомісилки залежно від його функціональних особливостей може бути виконаний у вигляді спіралі, петлі (інколи дві), краплі, вилки, в тій або іншій мірі тих, що імітують ручний заміс тіста, а для замісу крутого тіста використовуються z-подібні місильні органи або лопатки. Матеріал виконання місильного органу — неіржавіюча сталь. Крім того, в тістомісильниках для дріжджового тіста для додаткового опрацювання тіста і зняття зайвої напруги з місильного органу є спеціальний пристрій — центральний тістовідсікач. Діжі, також як і місильні органи тістомісильника, мають форму, залежну від їх призначення: корито або чаша. Матеріал виконання — неіржавіюча або вуглецева сталь. Залежно від конструкції машини, діжа під час замісу може бути нерухома, може обертатися під час замісу, рідше вона вільно укріплена на тістомісильнику і приводиться в рух від обертання місильного органу. Діжа може мати стаціонарне кріплення до тістомісильника або підкатний механізм. До тістомісильників з підкатною діжею виробники пропонують спеціальні пристрої — діжеперекидувачі, які розраховані на підйом діжі з тістом на висоту обробного столу або на висоту воронки тістоділителя. За бажанням замовника виробник може виготовити машину тістомісилки з правим або лівим вивантаженням тіста. У привідному механізмі тістомісильників використовуються зубчасті, ремінні або ланцюгові передачі і їх комбінації. Машини тістомісилок бувають одно- і двошвидкісні: перша швидкість служить для перемішування інгредієнтів, друга — для утворення структури тіста. Така технічна особливість дозволяє прискорити процес замісу тіста. Інколи виробники доповнюють машину тістомісилки третьою швидкістю — так званим реверсом, призначеним, в основному, для звільнення місильного органу від налиплого тіста.
Принципи дії тістоміса “Прима 300″
У діжу тістомішалки завантажують інгредієнти (борошно, воду, сіль, цукор та інші) згідно рецептури і запускають агрегат. Завдяки руху місильного важеля та одночасному обертанню діжі навколо своєї осі, інтенсивно перемішуються, утворюючи однорідну насичену повітрям масу.
Опис «Прима 300»:
Обсяг використовуваної діжі, л 300
Максимальна маса тіста *, кг / заміс 200
Мінімальна маса тіста, кг / заміс 5 Номінальна споживана потужність, кВт 17.6
Номінальна напруга, В 3NPE ~ 380 Габаритні розміри, мм 1700x1155x1337
Маса, кг, не більше (без діжі Д-300) 1140 – маса діжі Д-300, кг, не більше 210 4.
Правила експлуатації та технічні характеристики Правила експлуатації:
Перед експлуатацією необхідно перевірити санітарно-технічний стан машини.
Завантажити у діжу компоненти згідно з рецептурою, закрити кришку і ввімкнути 20 машину в роботу (тісто замішується протягом 10-25 хв.).
Після замішування тіста машину вимикають і тісто розвантажують.
Стінки діжі та місильного важеля ретельно очищують від тіста, промивають їх і протирають сухою тканиною.
Заборонено використовувати машину з несправним блокуванням, апаратурою пуску та регулювання, заземлення.
Під час роботи не можна залишати машину без догляду.
А тепер давайте розглянемо технічні характеристики тістомісильних машин у підручнику та порівняємо характеристики тістомісильної машини «Прима 300» та інших.
Підсумовуючи усе вищесказане пропоную відеоекскурсію на виробництво (клип)
https://www.youtube.com/watch?v=RHMWcWU3wA4
Домашне завдання:
Вивчити будову тістомісильної машини, принципи дії та правила експлуатації