Головна / Методична робота / Інноваційна діяльність / «Технологія майндмеппінг як засіб успішної підготовки здобувачів освіти до НМТ з фізики»

«Технологія майндмеппінг як засіб успішної підготовки здобувачів освіти до НМТ з фізики»

29 березня 2023 року Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області було проведено Всеукраїнський вебінар на тему «Особливості підготовки здобувачів освіти до НМТ-2023». Можливість виступити та поділитися власним досвідом мала і я. Тема мого виступу:«Технологія майндмеппінг як засіб успішної підготовки здобувачів освіти до НМТ з фізики»

16-1030x642Складання НМТ з фізики  – це не тільки емоційний стрес для здобувача освіти, але й іспит для викладача, який його готує. Тому головним питанням для викладача  має стати не «Як підготувати учнів до ЗНО з фізики?», а «Як організувати навчальний процес, щоб забезпечити набуття всіх визначених компетентностей?».

Можна вивести формулу успішного проходження тестування так: «систематизовані знання → сформовані предметні компетентності → досвід роботи з тестами»

Унікальною та ефективною технологією для перших двох кроків при підготовці до НМТ є технологія майндмеппінг. Це сукупність методів та прийомів, застосовуваних у навчальному процесі, яка базується на використанні ментальних карт і дозволяє підвищити ефективність сприйняття навчального матеріалу, розв’язання завдань та прийняття рішень.

Шляхами використання даної технології є систематизація інформації та набуття компетентностей через розв’язування задач.

Кількість задач, які  можна розв’язати в процесі навчання, є обмеженою,тому викладач має уважно добирати приклади задач на урок. Слід віддавати перевагу тим задачам, які не просто потребують вибору формули та підстановки числових значень а потребують певного (нехай і нескладного) аналізу фізичних явищ. Дуже корисними є задачі, які ґрунтуються на знайомих учням життєвих ситуаціях.

задача

Дана технологія є універсальною, її можна використовувати не лише для фізики та математики, а й для будь якого предмету, де потрібно систематизувати, аналізувати та візуалізувати інформацію. Саме використання технології майндмеппінг дозволяє записувати легше, швидше і менше за обсягом інформацію; встановлювати взаємозв’язки в інформаційному блоці, бачити структуру і логіку;розвивати  мислення (творче та логічне), пам’ять і уяву; задіювати творчі процеси і використовувати весь потенціал, так як використовуємо обидві півкулі мозку, що сприяє довгостроковому збереженню інформації; запам’ятовувати інформацію відразу, більш якісно та у великих обсягах (до 80% можна відтворити)

Шепель А.А.

викладач фізики

Шепель

Про user

user

1 коментар

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

5817727518845-1

«Вони помирали, щоб жила Україна…»

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, ...