Головна / Новини / Традиції та обряди напередодні Великодня

Традиції та обряди напередодні Великодня

25849848924

Страсний тиждень: традиції та обряди напередодні Великодня

Починається останній і найважливіший тиждень перед Паскою.
Страсний тиждень, або Страсна седмиця – тиждень перед Великоднем. Це особливий період, коли православні християни згадують про останні дні земного життя Ісуса Христа.

Цьогоріч Страсна седмиця починається із понеділка 10-го до суботи 15-го квітня, а вже в неділю 16-го віряни відзначатимуть світле свято Великодня.

Кожен день Страсного тижня має своє значення і називається Великим.

Великий понеділок
У цей день віряни згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали в рабство. Він став прообразом Спасителя. Цього дня під час служби у храмі читається євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці – символ нерозкаяної душі. Цього дня дозволяється прибирати вдома й наводити лад у господарстві, також можна поратися на землі. В понеділок починається суворий піст – можна їсти лише хліб, фрукти та овочі.

Великий вівторок
У богослужіннях згадуються бесіди та притчі Ісуса Христа в Єрусалимському храмі – пророцтва Христа  про зраду Юди, зречення Петра, вчення про добрі справи та Страшний суд.

У вівторок традиційно готується одяг для свята, обирається скатертина на святковий стіл та рушник, із яким підуть до церкви на Великодню службу. Цього дня можна купувати продукти до свята і працювати на землі.

Велика середа
Саме цього дня Іуда зрадив Христа за 30 срібників. Також у Велику середу віряни згадують Марію Магдалину, яка омила ноги Спасителя і витерла їх власним волоссям. Із цього дня починається найретельніша підготовка до Великодня. У середу в храмах востаннє читається молитва з поклонами, після чого поклони під час літургії скасовуються аж до Трійці. Вважається, що в середу Господь спокутував наші гріхи, тому сповідатися рекомендується саме в цей день. Обмежень щодо хатньої роботи немає.

Великий четвер
Цього дня перед розп'яттям Христа відбулася Таємна вечеря. Під час богослужінь згадуються страждання Сина Божого. У Великий четвер християни зазвичай причащаються.

Великий четвер називається «Чистим». Традиційно цей день починають до сходу сонця купанням із молитвою. Саме в четвер проводять генеральне прибирання, печуть паски та фарбують яйця.

Страсна п’ятниця
Найскорботніший день року, адже за Біблією, саме в п’ятницю було розіп’ято Ісуса. У храмах у цей день проходить літургія спогаду Христових мук: із вівтаря виноситься плащаниця – зображення Христа, що лежить у труні, а віряни вклоняються цій святині. Будь-яка робота в цей день заборонена.

Велика субота
Цього дня віряни згадують про поховання Христа та його перемогу над смертю. На вечірній службі в храмах проводиться Свята літургія, після якої оголошується блага звістка про Христове Воскресіння. Ввечері закінчується Великий піст і всі збираються до храму.

Пропоную вам декілька рецептів приготування паски та креативного фарбування яєць.

Класична паска з цукатами та родзинками

19811681186161Складові:

  • 0,5 молока
  • 1,2кг борошна
  • 150гр вершкового масла
  • 100гр маргарину
  • 75 гр дріжджів
  • 2склянки цукру
  • 150гр родзинок
  • 5шт яєць
  • 2 пакетика ванільного цукру
  • Цедра одного апельсина
  • Цедра половини лимона

Приготування :
Розчинити у теплому молоці дріжджі. Додати одну склянку цукру та дві три ложки борошна. Усе добре перемішати та залишити у теплому місцці для розстоювання.

Жовтки розтерти з цукром та додати ванільний цукор. Коли тісто збільшеться в об’ємі у два три рази до нього додати розтоплене холодне масло та маргарин,розтерті жовтки та решту борошно. Добре вимішати тісто та залишити для розстоювання накривши рушником.

Родзинки промити теплою водою, цедру натерти (лише жовту частину). Білки взбити до густої піни. Після цього родзинки і цедру, білки додати до тіста і ретельно знову вимішати. Знову залишити тісто на 30 хв.

Формочки для випікання змазати маслом. Заповнити формочки тістом ½ і дати йому піднятися майже до краю.

Випікати при температурі 180 градусів до готовності (середня паска випікається 30-35 хв) перші 20 хв духову шафу не відкривати.

Готовність паски перевіряється дерев’яною шпажкою, якщо шпажка виходить суха значить паска готова.

Приготування глазурі:

  • Яєчний білок – 1 шт.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • Цукрова пудра – 120 г.
  • Ванілін на кінчику ножа

Для глазурі потрібно збити всі інгредієнти міксером. Трохи остудити паски і відразу полити глазур’ю. Прикрасити можете також різними присипками, які знайдуться в будь-якому кондитерському магазині.

Царська сирна паска

2984298429429492Складові:

  • сир – 500 г
  • яєчні жовтки – 3-4 шт. (або 2-3 яйця)
  • сметана – 200 г
  • вершкове масло (кімнатної температури) – 100 г
  • цукор – 100 г
  • ванільний цукор  – 1 ч. л. (або 1 ч. л. ванільного екстракту)
  • родзинки – 80 г
  • горіхи (мигдальні пелюстки або подрібнений очищений мигдаль,
  • фундук, кеш’ю і т.д.) – 50 г

Приготування:

1. Щоб приготувати класичну царську паску родзинки необхідно
промити, залити окропом і залишити на 20 хвилин. Воду злити, а
родзинки обсушити на паперовому рушнику.
2. Сир протерти через сито (можна двічі пропустити через м’ясорубку
або протерти за допомогою блендера).
3. До сиру додати жовтки (або яйця), сметану, цукор, ванільний
цукор і все добре перемішати. Додати нарізане кубиками
вершкове масло і збити сирну масу за допомогою міксера до
пишності і однорідності. Перелити сир в товстостінну каструлю.
4. Поставити на маленький вогонь і готувати, постійно помішуючи, до
перших бульбашок (тобто до закипання). Як тільки маса дійде до
кипіння, відразу знімаємо тісто з вогню.
5. Додаємо родзинки та горіхи, перемішуємо.
6. Збираємо форму для паски, застилаємо її складеною в кілька
шарів марлею або іншою х/б тканиною, краї при цьому повинні
звисати.
7. Викладаємо у форму сирну суміш, закриваємо верх краями
тканини і ставимо в холодильник під гніт на ніч.

Фарбування яєць є однією з головних традицій світлого свята Великодня. Курячі яйця фарбують хімічними і натуральними барвниками, розписують або обклеюють плівкою з візерунками.

Майже у кожної родини є вже роками перевірені рецепти з фарбування яєць. Проте, якщо у вас виникло бажання поекспериментувати, тоді вам у нагоді станедекілька порад незвичайних ідей створення крашанок, які зможуть урізноманітнити великодній кошик цього року.

Великодні яйця в стилі декупаж

-4949849864По суті, ця техніка дуже нагадує декупаж, тільки робиться набагато простіше і за допомогою натуральних продуктів.

Вам знадобиться:

- серветка з малюнком на білому тлі
– білі відварні курячі яйця
– 1 білок курячого яйця

Процес: зазвичай в серветках кілька шарів, тому вам потрібно відокремити їх і відставити тільки той, який з малюнком. Руками відривайте акуратно, виберіть частину серветки з малюнком, прикладіть до чистого і сухого вареного яйця. Пензликом акуратно змастіть серветку, приклеюючи її таким чином до яйця. Дайте йому висохнути.

Космос

15416161416Вам знадобиться:

- чиста губка
– пензлик
– харчовий барвник синього, фіолетового, золотого та білого кольорів
– варені яйця

Процес: Спочатку пофарбуйте яйця в однорідний темний колір і далі губкою наносьте хаотично кольори від темного до світлого. Дайте яйцям підсохнути і побризкайти в кінці, їх за допомогою пензлика золотим кольором.

Пофарбування яйця за допомогою рису

Вам знадобиться:

- рис
– харчовий барвник
– поліетиленові пакети
– варені білі яйця

Процес: Насипте рис до пакету, капніть кілька крапель барвника, покладіть в рис варене яйце та добре перемішайте його в пакеті. Це дуже простий спосіб, який не потребує багато часу і клопоту.

594986681621

Поради як варити яйця

Перш ніж варити яйця слід їх якийсь час потримати за кімнатної температури. Тоді під час нагрівання їх у гарячій воді не буде різкого перепаду температури й шкаралупа залишиться цілою.

Аби вони набули красивого і рівномірного кольору, яйця потрібно промити та знежирити. Промити можна за допомогою мила, а потім протерти спиртом для знежирення.

Варити яйця краще з додаванням солі (приблизно 1 столова ложка). Так шкаралупа точно не лопне.

Щоб фарба краще трималася, не зайвим буде додати у воду 1 столову ложку оцту (9%).

Також крашанки треба обсушити й натерти рослинною олією, після чого ретельно відполірувати їх сухою бавовняною ганчіркою. Тоді вони вийдуть яскравими й глянсовими.

Бажаю вам смачної пасочки.

Тимошенко О.Г.

викладач спедисциплін

Про user

user

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Перегляньте також

Screenshot 2024-10-25 190929

До Дня української писемності та мови

25 жовтня 2024 року в 44 групі (професія «Кухар; кондитер», майстри в/н ...