11 березня розпочинається тиждень Масляної (Масниці). Це свято походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства.
Масляною це свято почали називати у 1960-х роках ХХ століття, до того свято називалося Масниця, тому в Україні і прийнято його так називати. Чому Масниця? Тому що в цей день споживали багато масної ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому. Це були сир, масло, вареники з сиром і маслом, звідси назва Масниця. Крім цієї, є дуже багато регіональних назв. Це і Колодій, і Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст. Оскільки Масниця в Україні – це більш жіноче свято, то ще існувала назва Бабське свято, Бабський тиждень.
Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.
Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Тож, на передодні свята у групі №36, “Кухар; кондитер” мною було проведено майстер-клас з приготування смачної закуски з млинців: «Смарагдові млинці з начинкою».
Спробуйте приготувати, я впевнена що вам сподобається. Смачного!