Головна / Урок / 85 група. Тема: Основні кормові культури та їх агробіологічні особливості (2 години)

85 група. Тема: Основні кормові культури та їх агробіологічні особливості (2 години)

КОРМОВІ КУЛЬТУРИ


Кормові культури поділяють на такі групиоднорічні й багаторічні травикормові коренеплодибульбоплодибаштанні культуриВ поєднанні із зерновимизернобобовими та хрестоцвітими культурамипосіви яких використовуються на кормвони є джерелами виробництва грубихштучно зневоднених і концентрованих кормівГрубі корми (до яких крім сіна входить ще близько 40 – 50 % побічної продукції рослинництва — солома озимих і ярих культур та насінники траву кормовому балансі становлять 10 – 12 %, соковиті3.1. 
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

28 – 32, зелені від 28 – 34 до 40 – 45 %, концентрованівключаючи й штучно зневоднені травяні, 22 – 30 %. В останній групі до 70 % становлять зернові й зернофуражні культуриПосіви кормових культур розміщують переважно в кормових спеціалізованих сівозмінах прифермського типув польових та кормо-польових ґрунтозахиснихлучних (лукопасовищнихлукоовочевих), у вивідних полях польових сівозмін та на схилах балокЗернофуражні (зернокормовікультури вирощують здебільшого в польових (кормо-польовихі ґрунтозахисних сівозмінаха також у кормових прифермських як покривні культури (ярий і озимий ячміньгорох та ін.) в посівах багаторічних трав.

Загальна посівна площа кормових культур у країнах СНД становить 68 – 70, в Україні — близько млн га (на польових землях).

Кормові трави — велика група кормових культуряка обєднує багаторічні й однорічні бобові та злакові травиЇх широко викорис-

477

товують для згодовування у свіжому виглядізаготівлі сінасінажусилосуштучно зневоднених кормівстворення культурних пасовищ і сіножатейУ структурі кормової площі вони займають 50 – 60 %.

Про великі біологічні можливості кормових трав свідчать дані дослідних установдержавних сортодільницькращих господарствТаку дослідах Інституту кормів УААН середній урожай зеленої маси люцерни й конюшини становив 400 – 500 ц/гаПриблизно такою самою була врожайність еспарцетубуркуну та однорічних кормових трав (суданської травипажитниці багатоквітковоїрайграсу однорічногоконюшини персидськоївики озимої і ярої та ін.) у дослідженнях Уманської СГАНа експериментальній базі Українського НДІ зрошуваного землеробства середньорічні врожаї люцерни на зрошенні становили 650 – 700 ц/га.

Польове травосіяння прийшло на зміну природним лучним травостоям внаслідок інтенсивного розорювання земель у країнах Європи та Росії наприкінці XVIII — на початку ХІХ стВведення в сівозміну багатоі однорічних трав та коренеплодів дало змогу інтенсифікувати сільськогосподарське виробництвоа сівозміни із зернового трипілля перетворити на 5 – 7-пільну плодозміну.

3.2БАГАТОРІЧНІ БОБОВІ ТРАВИ

3.2.1. ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ

Багаторічні трави належать до родини бобових і злаковихЗ бобових багаторічних трав у польовому кормовиробництві поширені конюшина червона (лучна), люцерна посівна й еспарцетіз злакових — тимофіївка лучнавівсяниця (кострицялучнастоколос (кострецьбезостийжитнякпирій безкореневищнийрайграс високийгрястиця збірна та інБагаторічні злакові трави висівають у сумішах з бобовими травами при створенні культурних сіножатейпасовищ у кормових та ґрунтозахисних сівозмінах на схилах балок.

У північних (поліськихрайонах країни більш поширена конюшина лучнав південних лісостепових і в Степу — люцерна посівна та еспарцетУ Лісостепу добре ростуть конюшина лучналюцерна посівнаеспарцетлядвенець рогатийНайвищі врожаї цих трав збирають у районах достатнього зволоженняНа Верхняцькій дослідній станції (Черкаська областьвихід сіна конюшини лучної при однорічному використанні на один укіс у середньому за років становила 41,7, а при дворічному 105,1 ц/га.

Високі врожаї дає конюшина також на дерново-підзолистих суглинистих ґрунтах ПоліссяНаприкладна Костопільській сортодільниці Рівненської області з двох укосів збирали сіна конюшини червоної по 89, а на Рівненській сортодільниці 71 ц/га.

478

Бобові трави містять до 200 г на кормодперетравного протеїнуа також багато кальціюфосфору та інших зольних елементівТому вони є основним джерелом рослинного білка в кормахзаготовлених на зимуа також у літніх раціонахЗа останні роки валове виробництво грубих і соковитих кормів у цілому задовольняє потребу в нихПроте структура грубих корміву яких переважає соломата невисока їх поживність стримують зростання продуктивності худобиВміст білка в кормахзаготовлених у сільськогосподарських підприємствах, — не більше 95 г при нормі 105 – 110 гЙого постійний дефіцит призводить до непродуктивних витрат кормів і здорожчання мясамолока та іншої тваринницької продукції.

Протеїн багаторічних бобових трав характеризується високими показникамиТакпротеїн люцерни містить незамінних амінокислот лізину і триптофану в 1,5 раза більшеніж білок рибного борошнавідповідає вмісту їх у білку мясо-кісткового борошна і наближається до вмісту їх у білку організму тваринУ листі люцерни у фазі бутонізації міститься білоккотрий за якостями не поступається білку курячих яєцьКрім тогобагаторічні бобові трави дають найбільшу кількість протеїну з одиниці площіНаприкладпри врожаї люцерни посівної або конюшини лучної 500 ц/га одержують близько 1500 кг/га перетравного протеїну найвищої якостітоді як при урожаї 30 ц/га зерна гороху — близько 600 кг/га (разом з соломою приблизно 900 кг/га), при врожайності сої 25 ц/га — 800 кг/гаіз соломою — близько 100. Зазначимощо використання трав у свіжому вигляді (на зелений корм), а також у вигляді сінажу дає змогу одержати білка у 1,5 – 2 рази більшеніж при заготівлі з них сіна

(табл. 34).

Вирощування багаторічних бобових трав має важливе агротехнічне значенняВони поліпшують родючість ґрунтузахищають його від вітрової і водної ерозіїзалишають у ґрунті сухі корені й пожнивні рештки (від 40 до 100 – 120 ц/га). У кореневій системі їх міститься від 2,5 – 3 до 4 % азоту (з розрахунку на суху речовину). Після її відмирання й розкладання запаси азоту в ґрунті збільшуються на 150 – 200, іноді 300 кг/гаЗа даними ДМПрянишникова (1945), 1 га конюшини з хорошим травостоєм може накопичити 160 – 180 кг азоту з повітряАкумульований у кореневій системі та пожнивних

34.Вихід з га посіву багаторічних трав кормових одиниць

іперетравного протеїну*

Вид корму

Люцерна посівна

Конюшина лучна

Еспарцет піщаний

корм.

білкакг

корм.

білкакг

корм.

білкакг

од., ц

од., ц

од., ц

Сіно

45

729

34

560

32

472

Сінаж

66

1180

47

790

46

724

Зелена маса

90

1710

65

1120

61

937

Люцерни — за укосиконюшини й еспарцету — за укоси.

479

рештках бобових культур азот після їх розкладання в ґрунті добре засвоюється іншими культурами сівозміни.

Бобові багаторічні трави позитивно впливають на окультурення орного і підорного шарів ґрунтуЗа даними Інституту землеробства і тваринництва західних районів Українипід впливом багаторічних трав кількість гумусу за ротацію сівозміни збільшилась на 0,3 – 0,4 %. У верхніх шарах ґрунту збільшується також вміст кальцію й інших речовинякі сприяють скріпленню структурних ґрунтових агрегатівАкадемік ВРВільямс писавщо після трирічної культури багаторічних трав у ґрунті зникає його шкідлива мікрофауна й розпочинається посилений розвиток корисної мікрофлорищо підвищує родючість ґрунту.

В умовах зрошення багаторічні трави запобігають засоленню ґрунтів і вимиванню елементів живлення за межі розміщення основної маси кореневої системи.

У структурі посівних площ кормових культур багаторічні трави мають становити 40 – 60 %. Основний критерій — умови зволоженняЧим вони кращітим більша площа багаторічних трав.

3.2.2. ЛЮЦЕРНА

ПоходженняЛюцерна — одна з найдавніших кормових культурДикі форми люцерни посівної поширені в АзіїКитаїна ТибетіКавказіЖовта люцерна в дикому вигляді росте повсюдно в Європів Українів РосіїАзіїСиня люцерна та її природні гібриди з жовтою у Європі зявилися давноспершу в античній Греціїкуди вона була завезена з Мідії (Іранперсами під час воєнякі вони вели проти Греції (середина першого тисячоліття до не.). Тому у Греції її називали «медікай» — мідійська траваа в античному Римікуди вона потрапила з Греції, — герба медіка.

Назва «люцерна» вперше наведена в книзі Далишампа «Історія розвитку рослинництва» (1587). Паралельно вже араби (мавризавезли люцерну в Іспанію під арабською назвою «альфальфа» (так вона і називається в арабській і англійській мовах). В Україну й Росію люцерна потрапила з Азіїзокрема з Тибетув першій половині ХІХ стОдну із форм тибетської (китайськоїлюцерни під назвою «му-сю» через Росію завезено в ЄвропуІз Франціїза даними СМУсова (1837), граф ОГБобринський завіз насіння люцерни синьої на початку ХІХ сту Смілянський повіт Київщини (нині Черкаська область). Тут висіяна люцерна перезапилилася з місцевою люцерною жовтою і далі розмножувалася як гібридОбмін насінням люцернияк і інших культуртривав і триваєТакіз США на початку ХХ стдо нас завезено люцерну сорту Грімполіпшену потім Зайкевичем на Полтавській дослідній станціїУ США цей сорт був витіснений двома сортами російської люцерниякі професору Ганзену

480

передав ВРВільямс у 1912 рТам вона називалася чорна і козацька люцерна.

Морфобіологічні та екологічні особливостіЛюцерна — високоврожайназимостійка й посухостійка багаторічна кормова культураСвітова площа посівів люцерни становить понад 30 млн гав

35.Укісна площа люцерни

вгосподарствах України (1986 – 1990 рр.)

Площа,

Відсоток

Зона

у структурі

тисга

багаторіч-

них трав

Степ

1229

76

Лісостеп

453

38

Полісся

86

10

Разом

1768

48

тому числі в США більше 10, Аргентині млн гаПосівна площа люцерни в СНД сягає 8 – 9 млн газ них в Україні 1,8 млн га, 48 % у структурі посівів багаторічних трав (табл. 35).

Основні площі люцерни сконцентровані в степовій зоні і Лісостепуна Поліссі її посіви розширюються дещо повільніше.

Серед кормових трав люцерна — найдешевший корм і багате джерело повноцінного за амінокислотним складом протеїнукаротинуВ її листі містяться ксантофілвітамінимікроелементибезазотисні екстрактивні речовини (глюкозафруктозасахарозакрохмаль — близько 10 – 12 %).

Люцерна належить до роду Мedicago L., родини бобові (Fabaceae). З 50 різних видів (в СНД 36 видівлюцерни Medicago виробниче зна-

чення мають чотирилюцерна синя посівна (M. sativa L.), люцерна жовта серпоподібна (M. falcata L.), голуба (M. coerulea L.) й гібридна

(середня) (M. media Hoes.). Особливо високу цінність має білок люцернизібраної у фазі закінчення стеблування та початку бутонізаціїНайбільше білка в листібутонах і квіткахнайменше — у стеблах.

Усі названі види люцерни мають спільні морфологічні особливості будови різних частин рослин.

Люцерна синя — рослина верхова (висота стебла 80 – 150 смнещільнокущового типуРозрізняють укіснийпасовищно-укісний і пасовищний екотипиУкісний екотип має напіврозлогу розетку весняного відростання і прямостоячий кущпасовищно-укісний — розлогу розетку весняного відростання і напіврозлогий кущпасовищний екотип — сланку розетку і напівсланку форму куща (рис. 78).

У люцерни добре розвинена коренева системаяка в перший рік життя проникає в ґрунт на глибину 2 – 3, а в 5 – 10-річному віці 9 – 11 м і глибшеЛистки трійчастіквітки сині або фіолетовіСуцвіття — китицяплід — багатонасінний спіральний бібНасіння ниркоподібнеМаса 1000 насінин 1,5 – 2 г.

Люцерна жовта — багатостебловий кущ з лежачими або прямостоячими стеблами і добре розвиненою кореневою системоюБільш посухоі морозостійканіж синяЛистя опушенеквітки жовтізібрані в китицюПлоди серпоподібніНасіння світло-коричневе. Маса 1000 насінин 0,9 – 1,2 гМає велику кількість екотипівтому росте повсюдно — на лукахводороздільних платов СтепуЛісостепу,

481

на ПоліссіЗа сприятливих умов на зрошуваних ділянках дає 2 – 3 укосиВрожайністю набагато поступається люцерні синійтому не дуже поширена.

Люцерна жовта має високу посухостійкістьТранспіраційний коефіцієнт їїзалежно від місця вегетаціїколивається від 280 – 300 до 700 – 900 і вищещо зумовлюється також її невисокою врожайністюПосухостійкість повязана із здатністю використовувати воду з глибоких горизонтів ґрунту.

Незважаючи на високу посухостійкістьлюцерна синя й жовта дуже чутлива до поливівНа зрошуваній ділянці Херсонського сільськогосподарського інституту врожайність зеленої маси люцерни за укоси становила 703 ц/гаа в дослідах УНДІЗЗ врожайність сіна люцерни посівної в середньому за років без зрошення становила 24,8, а при зрошенні — 119 ц/гаУ Середній Азії на зрошуваних ділянках люцерна дає до 5 – 6 укосів за рік з валовим виходом сіна

160 – 180 ц/га і протеїну 22 – 26 ц/га.

Насіння люцерни починає проростати при температурі 5 – 6 °Са ріст рослин навесні — при температурі 7 – 9 °СЛюцерна — холодо-

Рис. 78. Люцерна синя:

а — загальний виглядб — суцвіттяв — біб

482

стійка культурасходи якої добре витримують заморозки до мінус 5 – 6 °Сдорослі рослини в безсніжні зими витримують морози до мінус 25 °С і нижчеЗа частих потеплінь посіви можуть загинути навіть від невеликих морозівСильно пошкоджуються рослини притертою льодяною кіркою.

Процес формування органів рослин люцернияк і інших бобових траввключає дванадцять етапів органогенезуІ етап — формується конус наростаннязявляються зародкові листочкиІІ — справжні трійчасті листкистебла з наближеними міжвузлямитобто розпочинається фаза стеблування і утворюється кущ у вигляді розеткиНа стеблі першого року життя в цей період зявляються бічні вегетативні брунькиІІ етап органогенезу збігається з періодом збирання покривної культуриВід стану рослин у цей час залежить інтенсивність паросткоутворенняріст і розвиток рослин у наступному роціНа ІІІ етапі збільшується в обємі конус наростання і утворюється приквіткове листяВ пазухах приквітників закладаються конуси наростання другого порядкуз яких на IV етапі утворюються квіткиДля етапу характерна диференціація частин квіткиТреба враховуватищо при утворенні на рослині першого року життя пагонів з конусами наростаннящо знаходяться на ІІІ – V етапіможе знижуватись зимостійкість рослиниЗимують переважно пагони ІІ етапу органогенезуПравдаце експериментально недостатньо обґрунтованооскільки в практиці насінники люцерни нерідко входять у зиму у фазі гілкування й досить добре перезимовуютьГоловнещоб перед зимівлею в органах було достатньо запасних пластичних речовинПротягом VI етапу ростуть тичинки і в пиляках утворюється одноядерний пилокНа VII етапі формуються чоловічі гаметофіликвітка вже повністю сформованаVIII етап — фаза повної бутонізаціїа ІХ — фази цвітіння й запилення (перехресне чи самозапилення); Х етап — заплідненняформування бобу й диференціація зародка в насінніІХ — наливання насінняХІІ — достигання бобів і насіння.

Для проростання насіння люцерни потрібно води в 1,3 – 1,4 раза більше за його масуГлибина загортання насіння — не більше смЦей шар ґрунту потрібно підтримувати у вологому станіНасіння проростає при температурі 2 – 3 °Смасові сходи зявляються при 18 – 20 °С на 9 – 12-й день навесні і на 5 – 6-й день уліткуСходи витримують заморозки до мінус 6 °СЛюцерна дуже чутлива до підвищеної кислотності ґрунтуоптимальні умови її розвитку створюються при рН 6 – 7,5.

Значний приріст вегетативної маси люцерни спостерігається через 14 – 20 днів після появи сходівБічні пагони зявляються після утворення 6 – 8 трійчастих листківЗа два місяці вегетації коренева система заглиблюється в середньому на 90 – 100 см.

Розвивається люцерна посівна за ярим типомЗа сприятливого поєднання температурного і світлового факторівдостатніх водного і

483

поживного режимів у рік сівби рослини проходять фази гілкуваннябутонізаціїцвітінняплодоношення і достигання насінняЦя властивість люцерни дає змогу одержувати в рік її висівання повноцінний врожай зеленої масиа в південних і південно-східних областях — і насіння.

У наступні роки життя люцерна відновлює вегетацію при переході середньодобової температури через + 5 °СВідростають нові пагони з бруньок зони кущення і пагонів розеткиНа зиму рослини повинні максимально накопичити поживні речовиниоскільки нові пагони використовують їх дотипоки на пагоні не сформується листя.

Укісна стиглість (фаза бутонізації — початок цвітіннянастає через 50 – 60 днівДосліди Інституту кормів УААН свідчатьщо перший укіс першого року використання люцерни треба проводити у фазі цвітіннящо дає змогу накопичитись у кореневій системі рослин достатньої кількості поживних речовин для формування високого врожаю наступних укосівВважається доцільним збирання одного з 3 – 4 укосів у період цвітіння рослин.

Після скошування рослини відростають переважно за рахунок гілкових бруньок нижнього ярусуякі до підкошування перебували

встані спокоюа також із бруньок зони кущенняДругий і наступні укоси збирають через 30 – 35 дніва на півдні — навіть раніше (через 25 днів після відростання). Останній укіс проводять не пізніш як за 25 – 30 днів до закінчення вегетаціїЗа цей час молоді пагони встигають накопичити достатню кількість пластичних речовинінакше можлива масова загибель рослин узимкуІгнорування цього фактора успішної перезимівлі багаторічних трав призводить щороку до тогощо в Україні гине 150 – 350 тисга їх посівівУ перерахунку на сіно це становить 600 – 1400 тист йогоабо 8 – 19 % від загального обсягу виробництва.

Ворганізації насінництва люцерни треба зважати на тещо період від відростання до достигання насіння першого укосу становить 125 – 145, другого 105 – 120 днівТривалість періоду відростання — цвітіння першого укосу 55 – 65, другого 30 – 35 днівМасове цвітіння збігається з початком формування бобів у частини стебел у травостоїа в цілому період утворення бобів розтягується на 40 – 55 днів.

Для вирощування люцерни сприятливі практично всі ґрунтовокліматичні умови УкраїниПри вапнуванні ґрунту її можна успішно вирощувати до широти Санкт-Петербург — ВологдаПроте найбільша продуктивність її при поєднанні оптимальних умов вирощування (достатку світлатеплавологи й поживних речовин).

Найсприятливіша тривалість сонячного освітлення для люцерни

вмежах 16 год при інтенсивності 30 – 60 тислюксПри формуванні врожаю зеленої масиа також насіннєвого травостою важлива не тільки кількість світлаа й глибина його проникнення в різні яруси посівівЦе якраз і визначає загальну продуктивність фотосинтезу

484

асиміляційної поверхні листкового апаратуТому в підпокривних посівах покривна культура повинна мінімально затіняти рослини люцерниа її насінники мають бути зрідженічого досягають за рахунок широкорядної сівби (від 60 – 70 до 90 см).

Рослини достатньо зимой морозостійкі — при відсутності снігового покриву витримують морози до 20 – 25 °Са якщо є постійний сніговий покрив — до мінус 40 °СГинуть посіви люцерни переважно внаслідок різкого коливання температури наприкінці зимипри утворенні притертої льодяної кіркитривалому затопленні.

Незважаючи на тещо люцерна посухостійка рослинавона добре реагує на зволоженняВологість ґрунту при її вирощуванні треба підтримувати на рівні 70 – 80 % НВ протягом вегетаціїЗа цих умов основна маса коріння концентрується в шарі 0 – 70 смформується високий врожай зеленої масиПри нестачі вологи в шарі ґрунту 0 – 100 см корені інтенсивніше ростуть углибвнаслідок чого знижуються ріст рослин і врожайність зеленої маси.

Надмірне зволоження і близьке залягання ґрунтових вод (менше 1,5 мвід поверхні ґрунту негативно впливають на продуктивність і зумовлюють зрідження травостою.

Рослини люцерни формують велику надземну масу і кореневу системуа також величезну листкову поверхню (100 – 125 тисм2/га). У спекотні дні поверхня листків випаровує величезну кількість вологиСумарне витрачання вологи з одиниці площі посіву люцерни більшеніж у багатьох польових культурОднак це компенсується могутньою кореневою системою люцернияка дає змогу використовувати вологу з глибини 3 – 4 м і більше.

Люцерна добре росте на чорноземахкаштановихбурихтемносірих лісових ґрунтахМалопридатні для неї торфяникинеполіпшені солончаки й солонціглинистікисліболотні ґрунти з високим рівнем ґрунтових вод.

За підвищеної кислотності ґрунту (рН < 5,5) люцерна росте поганобульбочкові бактерії не оселяються на її корінніТому такі ґрунти вапнуютьщоб одержати реакцію ґрунтового розчинублизьку до нейтральноїДля вапнування використовують доломітове борошно,

мергельподрібнений вапняк,

36. Орієнтовні норми внесення вапна в

дефекатпил цементних заводів,

перерахунку на СаСОзалежно від

мартенівські шлаки (табл. 36).

кислотності ґрунту та його механі-

Слабке засолення ґрунту

чного складут/га

істотно не впливає на врожайність люцерниСильносолонцюваті ґрунти попередньо розсолюють (концентрація солей ґрунтового розчину має бути менше 1 %).

Залежно від ґрунтово-кліма- тичних умовспеціалізації гос-

Кислотність

Механічний склад ґрунту

супіщаний

суглинис-

(рН соляної

тийважко-

витяжки)

легкосу-

суглинис-

глинистий

тий

Менше 4,5

5,5 – 5

7 – 8

4,5 – 5,0

4

6 – 6,5

5,1 – 5,5

2,5 – 3

5 – 5,5

5,6 – 6,0

1 – 1,5

3 – 4

485

подарствструктури посівних площ люцерну в чистому вигляді або в сумішах з іншими багаторічними травами вирощують переважно в кормових і ґрунтозахисних сівозмінахУ посушливих районах на суходільних землях під неї відводять запільні ділянкививідні клини в понижених місцях рельєфу з кращим природним зволоженняма також поляприлеглі до зрошувальних систем або водоймде можна організувати зрошення.

Ділянки інтенсивної культури люцерни можна закладати на польових земляхвідведених під кормові сівозміни поблизу тваринницьких ферм.

Післядія люцерни на продуктивність наступних культур залеж-

но від району вирощуваннятипу ґрунту й вологозабезпечення спостерігається упродовж 2 – 4 років.

Сортирайоновані в УкраїніВеселоподолянська 11, один з високоврожайних сортів — ЗайкевичаНадіяХерсонська 7, Херсонська 9, РайдугаЯрославнаПолтавчанкаСорти люцерни жовтої мають ще незначне поширення.

Технологія вирощуванняЛюцерну розміщують у сівозмінах після різних попередників — ярих і озимих зерновихкукурудзи на зернотехнічних та інших культурСіють люцерну під покрив і чистими посівамиТому система обробітку ґрунту спрямована на створення оптимальних умов росту не тільки трава й покривної культуриЦев свою чергузменшує енергозатрати на вирощування люцерниоскільки при цьому одержують додатковий урожайПравдаі без покриву люцерна в рік сівби нарощує значну зелену масуТому питання сіяти люцерну під покрив чи без покриву слід вирішувати в кожному конкретному випадку.

Обробіток ґрунту розпочинають негайно після збирання попередникаВін включає одно-, дворазове лущення стерні й наступну зяблеву оранку на глибину 30 – 32 см звичайними або двоярусними плугами (ПЯ-3-35, ПД-4-35 та ін.). У кормових сівозмінах після одержання двохтрьох урожаїв зеленої маси кормових культур оранку проводять безпосередньо після збирання врожаюЦе буває у вересніжовтні, навіть у листопадіТому дискують посіви тодіколи потрібно попередньо подрібнити стерньові рештки для кращого їх заробляння під час оранки (стебла кукурудзисоргоїх сумішей).

На солонцях проводять пошаровий обробітокВерхній гумусовий шар дискують бороною або обробляють фрезерним культиватором на глибину –8 до 10 – 12 сма глибоке розпушування проводять плугами без полицьЯкщо люцерну сіють як післяукісну культуру після збирання озимих проміжних культур і ранніх ярих сумішейтоді після дискування стерні проводять неглибоку полицеву оранку (на 16 – 18 смз одночасним коткуванням кільчасто-шпоровим котком.

УдобренняПри врожаї близько 450 ц/га зеленої маси люцерна споживає 300 – 320 кг/га азоту, 60 – 80 кг фосфору, 180 – 200 кг/га

486

каліюБлизько 40 % кількості азоту рослина виробляє сама за рахунок фіксації його з повітря бульбочковими бактеріямиа решту бере з ґрунтуякщо додатково не вносити добривПри внесенні добрив частка вилученого азоту з ґрунту і добрив при цьому може становити: 80 – 100 кг/га з ґрунту і 46 – 60 до 80 кг/га — за рахунок мінеральних або органічних добривЕфективність добрив посилюється при достатньому зволоженніПри цьому поліпшується також фіксація атмосферного азотуДосліди кафедр агрохімії і рослинництва Уманської ДАА показалищо на глинистих опідзолених і звичайних чорноземах та сірих лісових ґрунтах при частковому зрошенні (близько 600 – 800 м3/га водив умовах Лісостепу й Полісся норма азоту може становити 100 – 120 кг/гаВрожай зеленої маси на фоні внесення 80 – 100 кг/га фосфору і калію становив 600 – 700 ц/га за

3 – 3,5 укоса.

У Степу люцерну удобрюють лише на зрошуваних площах з урахуванням запланованого врожаю та родючості ґрунтуВнесені добрива сприяють підвищенню врожайності і поліпшенню якості кормуЗокремав рослинах підвищується вміст протеїну і каротину.

Люцерна добре реагує на органічні добриваЇх вносять як під попередники та передпопередникитак і безпосередньо під культуру восениперед оранкою на зябУ зволожених районах Лісостепу й Полісся вносять 40 – 60 т/гаа в засушливих (Степу) 30 – 35 т/гаЦі норми є орієнтовнимиїх треба диференціювати з урахуванням типу ґрунтупопередниківрайонів вирощування та ін.

При рН < 7 зменшується азотфіксуюча властивість бульбочкових бактерійзростає споживання рослинами азоту з ґрунтуНа кислих і слабкокислих ґрунтах ефективне внесення щороку 80 – 90 до 100 – 120 кг/га мінерального азотуНа нейтральних і лужних ґрунтах його краще вносити перед сівбою від 30 – 40 до 60 кг/га.

Позитивно впливають на продуктивність люцерни мікродобрива — молібденовіборнімарганцеві та інТаквнесення молібденових добрив на дерново-підзолистих, дерново-лучних, сірих лісових ґрунтахопідзолених і реградованих чорноземах підвищує врожайність трав у перерахунку на сіно до 10 – 12 ц/гаКрім тогопід впливом молібдену у вегетативній масі рослин на 15 – 20 % збільшується вміст протеїнуПозитивна дія марганцю виявляється при внесенні його на чорноземах і каштанових ґрунтахКальцієві добрива рекомендується вносити або використовувати для вапнуванняколи верхній шар ґрунту містить менше 0,02 % кальціюБорні добрива широко застосовують на насінницьких посівах.

СівбаСіють насінням районованих сортів не нижче другого класучистим від насіння бурянівособливо карантиннихПри наявності в насінній партії 20 % і більше твердого насіння його треба скарифікувати на спеціальних машинах СС-0,5, СКС-1, СКС-2 за 10 – 12 днів до сівби або безпосередньо перед сівбою.

487

Перед висіванням насіння провітрюютьпрогріваютьінокулюютьзбагачують на мікроелементи (молібденбормарганець).

На корм люцерну сіють під покривбез покривув чистому вигляді або в травосумішах звичайним рядковим способом з міжряддям 15 і 30 – 45 см (в посушливих умовахзерно-травяними сівалками СЗТН-47, СЗТ-3,6, СЛТ-3,6, СУТК-47 та інГлибина загортання насіння залежно від його типу — від 1 – 2 см (важкі запливаючі ґрунтидо 3 – 4 см (чорноземикаштановішвидковисихаючі ґрунти).

Увсіх зонах оптимальна норма висіву люцерни 8 – 10 млн схожих насінин на гаабо 16 – 20 кг/га при 100 %-й господарській придатностіПри висіванні люцерни під покрив норму висіву покривної культури зменшують на 20 %.

Усумішах із злаковими (стоколосом безостимпирієм безкореневищнимвівсяницею лучною та ін.) на схилах і в кормових сівозмінах висівають 12 – 14 кг люцерниабо 60 – 80 % від норми висіву в чистому посівіНасіння злакових трав у суміші може бути не більше 30 – 40 % їх повної норми висівуЦе пояснюється тимщо вони інтенсивно кущаться і при висіванні більшої кількості насіння можуть витісняти люцерну з травостою вже на другому році користування травосумішшю.

Догляд полягає переважно у проведенні осінніх (фосфором і каліємта весняних підживлень (азотом). Важливими є боронування зубовимиголчастими або дисковими боронами (залежно від щільності ґрунту і густоти посівунавесні та після першого й другого укосівНа травах другого і наступних років користування важливо застосовувати долотування (на 12 – 14 до 20 смі щілюванняНа півдні України люцерну слід поливати (300 – 400 м3/га під 2-й і наступні укоси).

Вирощування люцерни на насінняПотенціал насіннєвої проду-

ктивності люцерни сягає 10 – 12 ц/га і навіть більшеНині реальна врожайність 3 – 4 до ц/гаОсновна складові цієї технології:

мала норма висіву насіння — 1,5 – 2 кг/гаширокорядний посів — 60 – 70 до 90 см;

строки сівбинавесні — 3-тя декада квітня — перша декада травня або в червні після озимих проміжних культурвідповідно під покрив ранніх ярих кормосумішей і кукурудзи на зелений кормвисіяних зниженими нормами висіву;

безпокривна сівба з використання гербіцидів або підкошуваннямбджолозапилення переважно одиничними дикими бджолами (наприкладметахіла ротундатата іншими комахамидля цього

посіви треба розміщувати поблизу природних угідь;

фосфорне підживленняЗбирання на насіння пряме (вичісуваннямабо роздільне з першого (недостатнє зволоженняабо з другого укосу (достаток вологизрошення). Тоді перший укіс у фазі початку бутонізації;

488

при дворічному використанні на насіння посіви не обробляютьпосіви 3 – 4-го років до цвітіння обробляють відповідними препаратамиОсобливої шкоди завдає люцернова совка;

використання на насіння зріджених посівів 3 – 5 роківдостатньо навіть 8 – 12 кущів.

Нерідко доводиться обробляти посіви гербіцидамиЦе небажано з відомих причин — шкідливо впливає на середовище і кормдорого обходитьсязначно і навіть різко збільшує енергозатрати (на 15 – 20 %). Альтернативні заходи боротьби з бурянами — формування густого травостоюпідкошуванняв тому числі в рік сівби.

ЗбиранняЗастосовують самохідні косаркиіноді при скошуванні люцерни на сіно плющення травищоб прискорити її висихання у валкахВикористовувати роторні косарки-подрібнювачі не слідбо вони розщеплюють нижні частини стебелна яких містяться брунькищо погіршує і затримує відростаннязнижує врожайність зеленої маси.

Біоенергетична ефективність вирощування люцерни на корм при мінімізації прийомів технології високаЗа даними ОІЗінченка і ВАМалого (1994), енергетичний коефіцієнт вирощування люцерни підпокривного й безпокривного весняного та післяукісного посівів за два роки користування з урахуванням року сівби становив 5,6 – 6,7, що є досить високим показником.

Люцерна економічно дуже вигідна кормова культураЗатрати праці на одиницю продукції при врожайності 350 – 400 ц/га зеленої маси в 2 – 3 рази нижчініж при вирощуванні зерновихПри врожаї зеленої маси 500 – 600 ц/га собівартість ц кормодзнижується в 3 – 4 рази проти зерновиха умовний рівень рентабельності стано-

вить 280 – 320 %.

3.2.3. КОНЮШИНА

У забезпеченні худоби високопоживними кормами важливу роль відіграє конюшинаяку вирощують у польових і кормових сівозмінаха також для поліпшення природних кормових угідьстворення культурних сіножатей і пасовищ.

Конюшина — давня культурав Україні й Росії відома з середини XVIII стВ наш час основні райони вирощування конюшини — УкраїнаЦентральна Нечорноземна зона РосіїБілоруськраїни БалтіїВирощують конюшину також на Уралів Західному СибіруПриморському краї та інших районах.

Висока протеїнова поживність конюшинового корму полягає в томущо з розрахунку на кормодв ньому міститься в 1,5 раза більше перетравного протеїну проти нормиТому використання конюшинияк і люцернидає змогу балансувати вуглеводисті корми за вмістом протеїну.

489

Конюшинаяк і люцернамає підвищений вміст незамінних амінокислотзокрема лізинутриптофануізолейцинуаргінінулейцинутреонінуваліну та інНа відміну від злакових трав і зерна злакових культурконюшина має підвищений вміст критичних амінокислот — лізину і триптофануВключаючи в раціони годівлі свиней і птиці зелену масутравяне і сінне борошно з конюшиникорм балансують за вмістом не тільки каротинуа й названих амінокислот.

Морфобіологічні та екологічні особливостіДо роду Trifolium належить велика кількість видівз яких у культурі поширена коню-

шина лучна (Tr. pratense) і біла (Tr. repens) (рис. 79). У сівозмінах вирощують переважно конюшину лучнуЦеяк і люцернаверхова нещільнокущова рослинаЇї коренева система складається з головного (стрижньовогоі бічних коренівУ деяких підвидів є також придаткові кореніСтрижнева коренева система характерна для ранньостиглої двоукісноїстрижнево-мичкуватоїчастіше з придатковими коренями — для пізньостиглоїзокрема одноукісної конюшини.

Через 1,5 міс після висівання коренева система конюшини проникає на глибину до 0,5 м і більшеБульбочки спочатку утворюються на головному кореніа потім — на розгалуженому мичкуватому корінніМаксимальна кількість бульбочок на головному корені і бічних коренях припадає на період бутонізаціїВ безпокривних посівах конюшина вже на першому році життя має добре розвинену кореневу системуОсновна коренева система розміщена на глибині 40 смхоча в цілому вона проникає в ґрунт на глибину до м.

Стебло у

конюшини

50 – 70,

зрідка

100 – 120

см заввишкиЗа сприят-

ливих умов рослини доб-

ре кущаться.

Листки

складнітрійчастіквітки

червоно-фіолетові, зібра-

ні в суцвіття — голівку (в

кожній голівці від 30 до

70 квіток). Запилюється

перехресно

бджолами,

джмелями

та

іншими

комахамиПлід — одно-

або двонасінний бібНа-

сіння

вкрите

гладкою

блискучою

оболонкою

жовтого

або

фіолетового

кольоруМаса 1000 насі-

нин 1,5 – 2 г.

Рис. 79. Конюшина біла

В СНД вирощують два

підвиди

конюшини луч-

490

ноїодноукісний пізньостиглий північний і двоукісний скоростиглий південнийВ Україні поширений переважно двоукісний південнийКрім цих підвидів у посівах конюшини трапляється багато рослин проміжних форм.

Одноукісна конюшина відрізняється від двоукісної вищим стеблом і більшою кількістю мужвузлів на ньому (7 – 9, у двоукісної 5 – 7). Її використовують протягом 3 – 4 роківУ перший рік життя вона утворює тільки розетку прикореневих листківна другому році дає один укісХарактеризується підвищеною зимостійкістю.

Двоукісна конюшина — трирічна рослинавикористовується 1,5 – 2 рокина 3-й рік випадаєВона більш скоростигла і на другому році життя дає два укоси на сіно або перший на сіноа другий — на насінняменш зимостійканіж одноукіснаменш вибаглива до вологикраще витримує високі температури.

Конюшина лучна двоукісна — високоврожайна культураВ дослідах Інституту кормів УААН урожайність зеленої маси сорту Уладівський 34 за два укоси становила 575 ц/га.

Насіння конюшини лучної проростає при температурі 2 – 3 °СДобре вкорінені рослини навіть у безсніжну зиму витримують морози до мінус 20 °СПорівняно з люцерноюконюшина лучна потребує більше вологи — оптимальна вологість ґрунту для її розвитку 70 – 80 % ППВтранспіраційний коефіцієнт одноукісної конюшини 500 – 600, двоукісної 400 – 500.

Дуже вибаглива конюшина до вмісту поживних речовин у ґрунтіособливо фосфору й каліюЗа допомогою бульбочкових бактерій вона інтенсивно засвоює атмосферний азотДобре росте на опідзолених ґрунтах і вилугуваних чорноземахтемно-сірих і сірих лісових з слабкокислою або нейтральною реакцією (рН 6 – 7). Кислі ґрунти потрібно вапнувати.

Високих врожаїв зеленої маси конюшинисіна й насіння можна досягти за оптимального поєднання таких природних факторівяк теплосвітло й поживні речовини ґрунтуДослідженнями ІСШатілова (1969) встановленощо при освітленості тислюкс у старому листі конюшини червоної дихання за інтенсивністю переважало фотосинтезу молодому — інтенсивність фотосинтезу переважала дихання і становила 2 – 2,7 мг засвоєного СОна 100 м2/годПроте в цілому конюшина менш чутлива до погіршення освітленостініж люцернаеспарцет і буркунтому легко витримує затінення під покривомЯк показали дослідження ППКіцко й ГФМельникавона добре росте під покривом таких більш сприятливих покривних культуряк вико-вівсяна суміш і кукурудза на зелений кормВ умовах України літні посіви конюшини розвиваються незадовільноЦе пояснюється надміром світла в початковий період вегетаціївисокою температурою повітря й ґрунтузниженням відносної вологості повітря.

491

Конюшина першого року використання відростає дещо ранішеніж другогоа ранньостигла — ранішеніж пізньостигла.

У господарствах України перший укіс ранньостиглої конюшини на сіно можна починати приблизно через 55 – 60 днів після весняного відростання (при сумі температур 770 – 995 °С), а другий — через 40 – 50 днів після першого (при сумі температур 600 – 800 °С). Повна стиглість зерна настає через 100 – 110 днів після весняного відростанняа після першого укосу — через 68 – 90 днів.

Рослини конюшини потребують високої вологості ґрунту вже в перший рік життяколи перебувають під покривною культуроюЗа таких умов вони добре розвиваються і сходи практично ніколи не гинутьЗа нестачі вологи добре вкорінені покривні культури вбирають вологустворюючи несприятливі умови для травЯк правиломолоді рослиниякі мають слабкорозвинену кореневу системугинутьа в посушливі роки часто випадаютьОсобливо багато води конюшина потребує після збирання покривної культуриколи вона посилено розвивається і в кореневій системі (шийцірослин накопичуються запасні поживні речовиниВ роки використання конюшини потреба у волозі зростає у звязку з формуванням великої вегетативної масиТому конюшина добре реагує на поливУ разі нестачі вологи і зниження відносної вологості повітря до 40 – 50 % вегетація рослин погіршується або зовсім припиняєтьсяЧерез це вирощувати конюшину доцільно лише на Поліссі і в Лісостепуйого центральній та північний частинахі в західних районах.

У насінництві конюшини треба враховуватищо найбільший врожай насіння формується при достатньому накопиченні вологи в ґрунті до початку цвітіння рослинПри нестачі вологи в цей час рослини підсихають і погано запліднюютьсяПри надлишку вологи в період цвітіння і достигання урожай насіння конюшини також знижуєтьсяЗа високої вологості дуже розростається вегетативна масапогіршується розвиток плодоносних органівгине велика кількість завязі.

Найвищі врожаї насіння одержують у рокиколи в період цвітіння конюшини випадає достатньо опадів і стоїть суха сонячна погода під час цвітіння й достигання насіння.

Конюшину можна вирощувати на сірих лісовихдеградованих і звичайних чорноземахдерново-підзолистих, окультурених болотних та інших ґрунтахПри зрошенні її вирощують на каштановихсіроземних та інших ґрунтахНа супісках і пісках врожаї конюшини дуже коливаютьсязалежно здебільшого від вологості ґрунту та вмісту в ньому поживних речовинНа ґрунтах з низьким вмістом гумусу конюшина росте поганоа на сильнокислих і засолених — зовсім не приживаєтьсяКраще за все вирощувати її на слабкокислих або нейтральних ґрунтах (рН 5,5 – 7,0).

492

СортиСеред кращих селекційних і місцевих сортів конюшини найпоширеніші Білоцерківська 3306, Глорія місцева поліпшенаНосівська 4, Полтавська 75, Уладівська 34; із сортів народної селекції — ВолинськаГадяцька місцеваГлухівська місцеваЗакарпатська місцеваКіцманська місцеваТовмацька місцеваЧернігівська місцева.

Технологія вирощуванняПродуктивність конюшини значно залежить від раціонального використання добривОрганічні добрива в сівозмінах частіше вносять під просапні й озимі культури (20 – 30 т/га). Дози їх визначають відповідно до запрограмованого врожаю та наявності елементів живлення в ґрунті у формахдоступних для засвоєння рослинамиТак самояк і під люцернувносять здебільшого фосфорно-калійні добриваа коли требато й азотні (бажано із глибоким зароблянням у ґрунт — на 15 – 17 смщоб уникнути прямого контакту добрив з бульбочками).

Під конюшину вносять також мікродобривамолібденбормідь та інПотреба в молібдені частіше спостерігається на ґрунтах з підвищеною кислотністюде цей елемент міститься в малодоступній для рослин форміБорні добрива вносять переважно на насінницьких посівахНа торфяно-болотних ґрунтах застосовують добриващо містять мідь.

Дерново-підзолисті ґрунти обовязково вапнуютьДоза вапна залежить від гідролітичної кислотності ґрунтуНа важких суглинках і підзолистих ґрунтах вносять гіпсякий поліпшує живлення конюшини калієм та сіркою.

Обробіток ґрунту під конюшину передбачає проведення тих самих технологічних процесівщо й під люцернуПри проростанні насіння поглинає водумаса якої становить 130 – 140 % від маси насіння.

Насіння починає проростати при температурі 1 – 2 °Сдостатній кількості вологи й температурі ґрунту 10 – 15 °ССходи зявляються через 7 – 9 днів після висіванняа при температурі 18 – 20 °С швидше на 1 – 2 дніЗниження температури під час проростання конюшини до мінус 5 – 8 °С призводить до загибелі третини проростків.

У насінні конюшини червоної міститься певна частина (20 – 30 до 40 і навіть більше відсотківтвердого насінняВоно проростає переважно в перші два місяці після сівбиа тещо лишилосяпоступовопротягом наступних одногодвох роківПроте навіть при проростанні більшості твердого насіння протягом місяця утворюються нерівномірні сходиБільше тогопізніші сходи (через 20 – 30 днів після основнихвнаслідок пересихання верхнього шару ґрунту й затінення покривною культурою випадають із травостоюЧерез це насінний матеріал із вмістом 15 – 20 % твердого насіння слід скарифікувати.

Протруювання насіння комбінованими препаратами для знезараження його від збудників грибних захворювань і захисту молодих

493

проростків від пошкодження шкідниками часто не дає бажаного ефектуТому достатньо буває переважно повітряно-теплового обігрівускарифікації та інокуляціїСходи трав зріджуються з інших причин — наявності ґрунтової кіркипокривної культуринестачі вологи.

Для збагачення коріння конюшини активними расами бульбочкових бактерій проводять передпосівний обробіток насіння нітрагіномОсобливо ефективний цей агрозахід при висіванні конюшини вперше або на поляхде її тривалий час не вирощувалиНасіння обробляють нітрагіном у тіні чи під навісом у день сівбиСонячні промені вбивають бактерії.

Конюшину та її суміші з іншими травами сіють під покрив переважно ранніх ярих культур — ячменю та вико-вівсяної суміші зерно-травяними сівалкамиРозкидним способом висівають при підсіві конюшини рано навесні під покрив озимихколи ґрунт ще мерзлийДля цього використовують зерно-травяні сівалки без сошників.

Насіння заробляють на глибину 1 – 3 смзалежно від типу ґрунтузокремана важких запливаючих ґрунтах 1 – 1,5 смна ґрунтах середньої звязностінезапливаючих 2 – 2,5 смна ґрунтах легкихякі швидко висихають, 2,5 – 3 см.

Після сівби пускають легкі коткикраще в одному агрегаті із сівалкою.

Норма висіву 8 – 10 млн схожих насінинабо 15 – 20 кг насінняна гектар.

ДоглядУ рік висівання важливо своєчасно зібрати врожай покривної культури і забезпечити добре відростання конюшиниПереважно восени і в підпокривних посівах конюшина нарощує 80 – 100, до 120 – 140 ц/га зеленої масиРослини досягають фази цвітінняЦе корисно для накопичення запасних поживних речовин в кореневій шийціТравостій треба обкосити — це додатковий кормале не пізніше початку другої декади жовтняПісля цього вносять по 45 кг/га фосфору й каліюНавесні підживлюють травостійвносячи по 30 – 45 кг фосфору й каліюіякщо потрібнопо 30 – 45 кг/га азоту по таломерзлому ґрунтупо так званому «черепку». Пізнє підживлення менш ефективнеЗріджений посів до початку відростання доцільно проборонувати середніми зубовими або легкими голчастими боронамина густих посівах боронування менш ефективне.

Конюшина формує густий травостійшвидко росте й добре затінює буряниособливо в перший рік користуваннятому не потребує гербіцидівЯкщо навіть є певна кількість бурянівто їм не дають дозріти більш раннім укосом.

Конюшину легко вирощувати за екологічно чистою енергоресурсозбегіраючою технологієюПри цьому восени в перший рік користування та навесні проводять підживлення посівівНа другий рік одержують здебільшого один укіс і переорюють поле або під зайня-

494

тий парабо під післяукісний посів однорічної кормової культури — кукурудзиїї сумішей з бобовимисуданської травиредьки олійної з вівсомПри значному зрідженні посівів після перезимівлі інколи доцільно засіяти поле вівсом або однорічним райграсомУ першому випадку одержують за укіс 400 – 500 ц/га зеленої маси конюшини з вівсому другому 2 – 3 укоси конюшини з райграсомПісля цього поле переорюють.

Біоенергетична й економічна ефективність вирощування конюшини така самаяк і люцерниПри акумуляції з урожаєм за два укоси (360 – 400 ц/га зеленої маси) 120 – 140 ГДж/га валової і 9,6 – 11,2 обмінної енергії антропогенні її витрати на вирощування урожаю становлять 14 – 16 ГДж/гаОтжеенергетичний коефіцієнт вирощування конюшини становить 8,5 – 8,7, а коефіцієнт біоенергетичної ефективності 6,7 – 7,0. Це досить високі показники.

Конюшина біла — багаторічна рослина з повзучими розгалуженими стебламиякі вкорінюються у вузлахКоренева система розміщена у верхніх шарах ґрунту на глибині 30 – 35 смВирощують її на ділянкахвідведених під випасКонюшина біла добре відростає після випасання й відрізняється довговічністюВисівають її в суміші із злаковими травами — вівсяницею лучноюрайграсом пасовищним та іншими на площах з високим рівнем залягання ґрунтових вод (80 – 100 см).

Культура білої конюшини поширена в зонах задовільного й достатнього зволоження — на Поліссів центральному і західному ЛісостепуПередкарпаттіКарпатах та інших зонах на зрошуваних площахСуцвіття — пухка голівка діаметром близько см на довгому квітконосіплід — біб з 1 – 2, іноді з більшою кількістю насінинМаса 1000 насінин 0,7 – 0,9 гНасіння овальнестисненеблискучечервонувате з рожевимкоричневимзеленуватим відтінкамиЛистя на довгих черешкахНа відміну від конюшини лучної і люцернине витісняється травами і навіть може обмежувати їх кущенняРозмножується насінням і вегетативнотому тримається в травостої дуже довго.

Застосування сортів з високими черешками і великим листям дає змогу за 4 – 5 циклів випасання одержувати 350 – 400 ц/га зеленої масиКонюшина біла — добрий медонос.

В укісно-пасовищних травостоях із злаковими травами вирощують конюшину рожеву (Tr. gibridum L.) — природний гібрид лучної і білої конюшин та інші види — суничнузміннуТехнологія їх вирощування в основному така самаяк і конюшини лучноїпідпокривне висівання в суміші із злаковими травами під ранні ярі кормосуміші (вико-вівсяна, вико-горохо-вівсяна та ін.) з розрахунку 6 – 8 млн насіння на гаосінні та весняні підживленняВосени вносять фосфорно-калійні (Р45К45), навесні N45Р60К60Азот вносять після циклу випасу по 25 – 30 кг/га др.

495

Економічна й біоенергетична ефективність вирощування конюшини білої при одержанні за 4 – 5 циклів випасу 280 – 320 ц/га пасовищного корму дорівнює ефективності конюшини лучної.

3.2.4. ЕСПАРЦЕТ

Господарське значенняУ лісостепових і степових районах України еспарцет за врожайністю нерідко переважає інші бобові травиЗа даними Інституту кукурудзи УААНвихід сіна люцерни при дворічному використанні становив 50 – 70, еспарцету 62 – 85 ц/гаНа Уладівській дослідній станції (Вінницька областьврожайність сіна суміші конюшини з тимофіївкою за два роки використання становила 88,1, з еспарцетом і тимофіївкою — 106, 3 ц/гаЗначні переваги має еспарцет порівняно з іншими травами при вирощуванні на схилахУ дослідах ОІЗінченка в південному Лісостепу середня врожайність люцерни за роки на південному схилі була 328 ц/гаеспарцету піщаного — 348, суміші люцерни з еспарцетом — 401 ц/га.

За кормовою цінністю еспарцет не поступається люцерні: 100 кг його сінаяк і сіна люцернивідповідають 50 – 53 кормодНа одну кормову одиницю зібраного без втрат листя сіна еспарцету припадає 180 – 200 г перетравного протеїнуПри згодовуванні зеленої маси його тваринам вони не хворіють на тимпанію (здуття).

Еспарцет — цінна медоносна культураЗ га його посіву одержують 200 кг високоякісного меду.

Еспарцетяк і інші багаторічні бобові травиє добрим попередником для озимих хлібівУрожайність озимої пшеницівисіяної після еспарцету на один укісмайже не поступається її урожайності по чистому пару.

Морфобіологічні та екологічні особливостіЄ понад 60 видів еспарцетуВ країнах СНД трапляються майже всі видинайбільше — на КавказіБільшість дикоростучих видів еспарцету — цінні кормові рослиниУ виробництві в Україні поширені три його видипосів-

ний (Onobrichys viciafolia), піщаний (O. arenaria) і закавказький (O. transcancaseae) (рис. 80). Еспарцет — давня культура.

У Вірменії його вирощували за 1000 років до не.

Коренева система еспарцету добре розвиненаокремі корені проникають у ґрунт на глибину 3 – 4 ма іноді й більшеНа відміну від інших бобових культуросновна маса його коренів розміщується в орному шарізавдяки чому він добре використовує поживні речовини не більш глибоких шарів ґрунтуяк конюшинаа на глибині 40 – 100 смЗа даними колишньої Миронівської селекційної станціїв орному шарі на глибині до 25 см у конюшини червоної міститься 78,9 %, у люцерни синьої 53,5, а в еспарцету звичайного — 4,8 % маси коренівв горизонті 51 – 75 см — відповідно 3,7 %, 8,6 і 44,2 %.

496

Стебло еспарцету реб-

ристе

60 – 120 см зав-

вишкиЛистки складні,

непарноперистіКвітки

рожевісуцвіття китиця.

Запилення перехресне.

Плід

— однонасінний

біб із сітчастою поверх-

неюНасіння ниркопо-

дібнеблискучезелено-

жовтеНасіннєвим ма-

теріалом є бобиМаса

1000

насінин (бобівес-

Рис. 80. Еспарцет:

парцету посівного 18 – 22,

а — посівнийб — піщаний (загальний вигляд); в — форми

суцвіть і бобів (— посівного— піщаного)

піщаного 14 – 16, закавказького 18 – 20 г.

Еспарцет добре засвоює поживні речовини з важкорозчинних сполук ґрунтуВважалосьщо еспарцет малочутливий до внесення органічних і мінеральних добрив порівняно з люцерною та конюшиноюУ дослідах в Уманській ДАА (ОІЗінченкона змитих схилах еспарцет добре реагував на суміш азотних і фосфорних добривякі вносили поверхнево під боронування навесні (N60Р60). Післядія

497

добрива зберігалася протягом усього вегетаційного періодуВнесення одних фосфорних (Р60і фосфорно-калійних туків (Р60К60не давало помітного ефекту.

Еспарцет посівний відзначається зимоі посухостійкістюДосить поширений в УкраїніПоходить з ПрибалтикиОдноукіснийРослина озимого типуПеріод використання — до роківМенш посухостійкийніж еспарцет піщанийЗа один укіс дає 150 – 300 ц/га зеленої маси, 30 – 60 ц/га сіна.

Еспарцет піщаний — рослина ярого типудво-, трирічнаБільш поширена в культурі за інші видивідрізняється від еспарцету посівного більшою довговічністювищою врожайністюзимоі посухостійкістюЗа рік дає два укосиале стебла в нього грубіменш облистненінижні листки на довгихверхні — на коротких черешкахСуцвіття — довга (14 – 16 до 20 смтонка китицяПлоди дрібнішініж у звичайного еспарцету.

Еспарцет закавказький малопоширений в УкраїніРослина ярого типудвоукіснаВисота стебла 60 – 70 см і більшедобре облистненаЛистя знизу на довгихвгорі — на майже сидячих черешкахдовгастезагостренеКвітки яскравоі блідо-рожеві, зібрані в щільні китиціБоби напівкруглі.

Особливості будови кореневої системи еспарцету та його підвищена потреба в кальції визначають його розміщенняСіють еспарцет переважно на схилахзмитих і малопродуктивних ґрунтах Степу і Лісостепуу верхньому шарі яких достатньо кальціюНа корінні розвиваються бульбочкові бактерії.

Разом з корінням еспарцет накопичує у ґрунті 100 – 200 кг/га азотуЩороку на стрижневому кореніяк і на надземній масінаростає нова коренева системаа попередня мінералізується і збагачує ґрунт на елементи живлення та органічну речовину.

Для проростання насіння потребує вологи в 1,5 раза більше за свою масуНасіння починає проростати при температурі ґрунту 3 – 5 °СОптимальною є температура 10 – 12 °С на глибині ґрунту 3 – 4 смЗа таких умов сходи зявляються на 7 – 10-й день.

Еспарцет більш посухостійкийніж конюшина червона і окремі сорти люцерниВін також більш зимостійкийкрім закавказькогоПроте для одержання високого врожаю еспарцету потрібна достатня забезпеченість ґрунту вологоюособливо його нижніх шарів.

У господарствах України найпоширеніші такі сортиПіщаний 1251, Південноукраїнськийгібриди ДніпровськийПівденнокавказький двоукіснийКримський 36. Потенційна продуктивність усіх сортів еспарцету коливається від 250 до 500 ц/га зеленої маси та від 40 до 80 ц сіна з гектара, 120 – 200 ц/га сінажу.

Технологія вирощуванняНорми і строки внесення мінеральних добрив приблизно такі саміяк і під люцернуЯк уже зазначалосяеспарцет добре реагує на азотні добриваЇх вносять навесні до 60

498

кг/га дрпо тало-мерзлому ґрунту або заробляють культиваторами на глибину 10 – 12 смОстанній спосібособливо на схилахефективніший.

СівбаЯк і люцернуеспарцет можна сіяти навесні під покрив ранніх ярих і кукурудзи на зелений кормпісляукісноВ післяукісних посівах його можна сіяти як без покривної культуритак і підсівати під кукурудзу на зелений кормПісляжнивно його сіють без покривної культуриНорма висіву 6 – 8 млн схожих насінин на гаабо 100 – 120 кг/гаВисівають насіннядотримуючись міжрядь 15 смзвичайними зерновими сівалками на глибину 3 – 4 до смПісля сівби ґрунт обовязково коткуютьНа зайнятих парах добрі результати дає поєднання еспарцету з буркуном білимЦе підвищує вихід кормуоскільки еспарцет (особливо піщанийу перший рік нерідко менш урожайнийніж конюшина та буркунЗелену масу використовують на зелений корм і виготовлення сінажу.

Догляд за посівами полягає в осінніх фосфорно-калійних (Р60К60та весняних (N60Р45К45підживленнях і весняному боронуванні середніми боронамиХороші густі травостої немає потреби обробляти гербіцидами та пестицидамиОстанні інколи використовують на насінних площах.

ЗбиранняОскільки еспарцет — добрий медоносйого збирають у фазі повного цвітінняЗгодовують переважно великій рогатій худобівівцямконямНе слід скошувати за один прийом всю площуПри пересушуванні еспарцет втрачає листяяке дуже легко обламуєтьсяТреба скошувати таку площуз якою можна впоратись за деньСіно обовязково досушують під накриттям активним вентилюванняма ще краще — привялюванням у валках і використовують для приготування високоякісного сінажу.

Біоенергетична й економічна ефективність вирощування еспарцету приблизно така самаяк люцерни й конюшини при вирощуванні на незрошуваних площах.

3.2.5. БУРКУН

У практиці кормовиробництва широко використовується буркун (Melilotus). З усіх його видів найпоширеніші буркун білий (Melilotus albus) і буркун жовтий (лікарський) (M. officinalis). Це дворічні рос-

линиУ природних умовах трапляються однорічні форми буркуну білогоЛистя у буркуну трійчастезазублене по всьому краюСередня листкова пластинкаяк і в люцернина черешкубічні — сидячіПрилистники невеликівузькі (ниткой шилоподібні). Корені буркуну могутнірозгалуженіпроникають у ґрунт у дворічних рослин на глибину 4 – 5, у однорічних — до мУ будь-якій фазі розвитку рослина має характерний для буркуну запах кумаринуСуцвіття — багатоквіткова пазушна китицяКвітки біліу жовтого буркуну 

499

жовтіВ культурі переважають буркун білий та його гібриди з жовтим відтінком (у травостої частина квіток жовта або з жовтим відтінком). Боби одно-, двонасінні з коротким загостреним носикомсітчасто-зморшкуваті. Оболонка бобуна відміну від еспарцетув культурних сортів легко відділяється від насіниниТому посівний матеріал — це переважно або повністю голе насінняза формою воно кутасто-округле яйцеподібнесвітло-жовте. Маса 1000 насінин (бо-

бів) 1,9 – 2 г.

У Європу і США завезений із Сибіру.

Буркун як бобова рослина поліпшує родючість ґрунтуоскільки інтенсивно засвоює азот з повітрямає розгалужену стрижневу кореневу системукотра проникає в ґрунт на глибину до 3 – 4 мВін залишає в ґрунті 120 ц/га за сухою масою кореневих і стерньових рештокВисота рослин від 80 см до мзалежно від вологості ґрунтуВ посушливих умовах буркун більш низькорослийСтебла прямііноді розлогізеленізнизу червонуватідобре гілкуються.

Буркун — дуже пластична рослинаросте на багатьох типах ґрунтівКращим для нього є ґрунт добре дренованийне кислий (рН > 6). Але і на звязних важкосуглинистих ґрунтаха також на ґрунтахде материнською породою є маловодопроникні суглинкивін непогано ростеПісля буркуну на таких полях краще розміщувати інші польові культуриБуркун добре росте на солонцюватих ґрунтах і солонцяхвиконуючи роль фітомеліоратора.

Дворічний буркуняк і конюшинув перший рік вирощують під покривом кукурудзи на зелений кормоднорічних ярих сумішейПісля збирання їх восени він нарощує отаву до 90 – 100 ц/гаВ чистому безпокривному посіві в рік сівби буркун дає досить високий урожай (200 – 250 ц/га). Його можна зібрати для приготування сінажучастково для годівлі худоби зеленою масоюДворічний буркун у рік висівання не цвіте і не утворює насінняце відбувається на другий рікпісля чого рослини випадають.

Узеленій масі буркуну в період бутонізації міститься 18 – 22 % сирого протеїну за сухою речовиною (160 – 190 г на кормод.) і 19 – 22 % сирої клітковиниУ фазі повного цвітіння рослини грубіютьвміст клітковини у них збільшується до 32 – 34 %.

Уфазі збирання буркун набуває солодкуватого ароматуякий зумовлюється вмістом кумаринуОстанній може відновлюватися до дикумаролу — речовинияка стримує зсідання крові і може викликати у домашніх тварин «хворобу кровотечі».

При заготівлі кормів потрібно враховуватищо дикумарол утворюється із нешкідливого кумарину при приготуванні сінасінажу або силосу внаслідок перегрівання або псування сировини.

Унасінні буркуну багато твердих насінин (60 – 80 %), тому перед сівбою його треба скарифікуватиНасінники буркуну краще розміщувати на запільних площахза межами сівозміниоскільки насін-

500

ня буркуну достигає повільнонеодночасно ілегко висипаючисьзасмічує ґрунт.

Буркун на корм доцільно висівати в чистому вигляді і в суміші з іншими культурами (еспарцетом), підсівати навесні вівсом або однорічним райграсомвикористовувати як сидератУ такому разі буркун у перший рік у безпокривному посіві використовують на корма в другий — приорюють або збирають на високому зрізіа стерню приорюють Можна також на другий рік навесні скосити зелену масу на корма відростаючу отаву приорати на зелене добриво.

Буркун використовують і як медоносну культуруСама його назва меліолус означає медоносна культура (грецьк. meli — мед).

У господарствах України районовано сорти буркуну білогозокрема ВерховинськийЗа останні роки в Інституті кормів УААН виведено кілька сортів буркуну білого з низьким вмістом кумаринунаприклад сорт Антей.

Технологія вирощуванняОднорічний буркун висівають переважно в сумішах з кукурудзою на силос і зелений кормДворічний буркун краще росте як парозаймаюча культураВін є добрим попередником для озимої пшениціЙого сіють переважно під покрив інших культур — ячменюранніх ярих сумішейкукурудзи на зелений кормБуркун позитивно реагує на осіннє фосфорно-калійне

(Р60К60і весняне (N60Р60К60підживлення.

Біоенергетична й економічна ефективність вирощування дворічного буркуну навіть перевищує ефективність люцерниконюшини й еспарцетуЗа один укіс одержують 360 – 440 ц/га зеленої маситобто стільки жяк люцерни і конюшинитільки за 2 – 3 укосиЦе дає змогу економити сукупні витрати енергії на скошуванняподрібненнязачищення площпісляукісні підживлення та боронування.

3.2.6. ЛЯДВЕНЕЦЬ РОГАТИЙ

Лядвенець рогатий (Lotus corniculatus) — це сінокісно-пасовищ- на кормова бобова трава переважно лучного ареалуНа помірно зволожених луках вона здатна інтенсивно кущитись і розмножуватисьПагони в неї значно ніжнішініж у люцерниі здатні стелитисяХарактерною особливістю лядвенцю рогатого є добре розвинені прилистники біля трійчастого листкаСІДмитрієвВГІгловіковНСКонюшковВМРаменська вважаютьщо листки лядвенцю пятірні (три листочки на черешкудва нижніх біля основи замінюють прилистники). Суцвіття складається з 5 – 6 квіток типу простого зонтика і виходять з пазух листків на довгих квітконіжкахВіночок квіток жовтийінколи оранжевийБоби прямітонкібурі, 2,5 – 3 см завдовжкирадіально відходять від спільної осісхожі на слід пташиної лапки (гусячі лапки). Стебла витків природних травостоях

501

30 – 40, у посівах 60 – 80 см заввишкиКоренева система менш розвиненаніж у люцернипроте він досить посухостійкийокремі сорти зимостійкіНасіння дуже дрібнеовальнезлегка сплющенетемно-коричневе, рідше темно-мармурово-плямисте. Маса 1000 насінин 1,4 – 1,6 до г залежно від екотипуПорівняно з люцерною лядвенець краще витримує кислотність ґрунту і може рости на погано дренованих ґрунтахЙого можна скошувати на сінопроте використовують переважно для випасання тварин на пасовищах як компонент злаково-бобових сумішейОскільки насіння лядвенцю проростає повільно і пагінці також розвиваються повільното для одержання доброго травостою потрібно два рокиАле після того як ця культура приживетьсяпасовище стає багаторічнимЦе повязано з тимщо при періодичному скошуванні в повній стиглості дозрілі боби розкриваються і самопідсіваються.

Зелену масу (до цвітіннядобре поїдають твариниі вона не викликає у них тимпаніїВітамінне сіно з лядвенцю вважається дієтичним кормом для всіх сільськогосподарських тварин.

В Україні районовано такі сорти лядвенцю рогатогоДединівськийМосковський 25, Московський 287. В Івано-Франківській області вирощують сорти Монастирецькийу Полтавській — Смоленський.

Лядвенець рогатийяк і всі багаторічні травиможна вирощувати за екологічно чистоюенергозберігаючою технологієюОсновні прийоми вирощування аналогічні тимщо застосовуються на посівах конюшини лучної або еспарцету.

3.2.7. КОЗЛЯТНИК СХІДНИЙАБО ГАЛЕГА СХІДНА

Галега східна (Galega oritntalis L., від грец. «гала» — молоко, «агенін» — діяти) — багаторічна рослинаВ чистих посівах росте до 14 роківу травостоях із злаковими 7 – 8 роківУ дикому вигляді зустрічається на Кавказіінколи на полях КримуЇї можна висівати повсюди в СтепуЛісостепуна Поліссів Нечорноземній зоні на силоссіносінаж і зелений корм з бобовими і злаковими.

Висота рослин 80 – 100 см і більшеЛистя непарнопірчастез 5 – 6 великими листковими пластинками на вкорочених черешкахОблистненість висока (60 – 70 %), листя при підсиханні не обпадаєКвітки білі або фіолетові в рідких китицяхБоби шилоподібнізагостренілінійніНасіння за формою і кольором нагадує люцерновеале більше за розміром (2,5 – 3 мм). Маса 1000 насінин 6,5 – 9 гУрожайність насіння 6 – 8 ц/гаЧашечки квітокквітконіжки вкриті залозистими волосками.

Козлятник — добрий медоносУкісна стиглість його настає рано — наприкінці травня — на початку червняв південних районах ще ранішеУ чистому вигляді худоба поїдає його задовільнов суміші із злаковими — добреМає могутню розгалужену кореневу системуяка проникає в ґрунт на глибину 3 – 4 мНа коріннях багато бульбочок.

Вернуться к: Агротехнологія – 76, 85 групи
x

Перегляньте також

2024-12-17_19-58-55

Вітання від випускників 11 групи Федорівського ЦПО

Любі наші вчителі, за ваші терпіння та підтримку дякуємо Вам!